Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX en de DAX gaan maandag een hogere opening tegemoet, met een vrijwel lege macro-agenda aan het begin van een verkorte paasweek.
De futures veerden dit weekend op, nadat er berichten kwamen dat smartphones, laptops, pc's, servers, geheugenchips, platte beeldschermen, zonnecellen en harde schijven zullen worden vrijgesteld van de zogeheten wederzijdse tarieven van de Amerikaanse president Trump.
IG voorziet een openingswinst van 452 punten voor de Duitse DAX en een plus van 186 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 169 punten hoger te openen. De AEX future staat zo'n 18 punten hoger...
Op zondag zei de Amerikaanse handelsminister Howard Lutnick dat het echter om een tijdelijke vrijstelling gaat en vervolgens zei Trump dat er geen uitzonderingen zijn.

"NIEMAND gaat vrijuit voor de oneerlijke handelsbalansen en niet-monetaire importdrempels die andere landen tegen ons hebben gebruikt, vooral China niet, dat ons verreweg het slechtst heeft behandeld", aldus Trump op Truth Social.
Volgens de president werd er vrijdag geen uitzondering voor de heffingen aangekondigd. "Deze producten vallen onder de bestaande 20 procentsheffingen op fentanyl en ze worden gewoon naar een andere tariefcategorie verplaatst", zei Trump.
De regering kijkt "naar halfgeleiders en de hele toeleveringsketen van elektronica in de komende National Security Tariff Investigations", voegde de president toe.
Analisten van Wedbush merkten op dat de constante nieuwsstroom uit het Witte Huis "voor enorme verwarring" zorgt. Ook voor bedrijven wordt het zo welhaast onmogelijk om nog te plannen.
De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend in het rood geëindigd, waarmee er een terughoudend einde kwam aan een volatiele beursweek, met verliezen voor de indices.
"De markten bevinden zich in een staat van verhoogde alertheid. De rally van woensdag lijkt achteraf meer op een kortstondige opluchtingsrally dan op een structurele kentering. De oplopende spanningen tussen Washington en Beijing, gecombineerd met scherpe koersschommelingen, zorgen voor een nerveuze marktomgeving waarin beleggers het zekere voor het onzekere lijken te nemen", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.
China kondigde vrijdag aan dat de importheffingen op Amerikaanse producten per 12 april worden verhoogd van 84 naar 125 procent, nadat die andersom al waren verhoogd tot in totaal 145 procent.
In de verklaring van het Chinese ministerie werd de "absurde" verhoging van het Amerikaanse tarief op Chinese goederen naar 125 procent "onnadenkend" genoemd. Beijing sprak verder van een "ernstige schending van de internationale handelsregels". China zei de gang van zaken "ten zeerste" te veroordelen.
Waar China niet hoeft te rekenen op coulance van de Amerikaanse president Trump, kunnen andere handelspartners dat wel. Trump kondigde vorige week woensdag aan dat de hogere wederkerige importheffingen met 90 dagen worden uitgesteld. Dit geldt ook voor de Europese Unie, die op zijn beurt aangekondigde tegensancties in de ijskast zette.
De gedeeltelijke Amerikaanse opschorting blijft echter "fragiel" en de EU moet tegenmaatregelen blijven voorbereiden om zichzelf te verdedigen, zei de Franse president Emmanuel Macron vrijdag.
Komende donderdag komt de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit, waarbij opnieuw een verlaging van 25 basispunten wordt verwacht.
De ECB zou de rente agressiever kunnen verlagen dan momenteel is ingeprijsd door de geldmarkten, hoewel dit een aanzienlijke verslechtering van de economische cijfers zou kunnen vereisen, aldus SEB Research.
"Wij blijven voorspellen dat de ECB de rente op de depositofaciliteit zal verlagen tot onder het neutrale niveau, naar 1,50 procent in september", volgens de analisten.
Vrijdag stabiliseerde de Duitse tienjaarsrente rond 2,574 procent, maar liep die in de VS juist op naar bijna 4,50 procent. Hier zit de VS niet op te wachten, gezien onder meer de grote staatsschuld waarvan een aanzienlijk deel dit jaar moet worden geherfinancierd.
"In de wandelgangen klinken geruchten dat China de druk in de handelsoorlog met de VS opvoert door de verkoop van Amerikaanse overheidsobligaties", zei Mathias Janssens van KBC Economics eerder deze week al.
Stijgers en dalers
Het aandeel Stellantis had het vrijdag lastig met een verlies van 3,9 procent. Er werden in het afgelopen kwartaal 1,2 miljoen auto's verscheept door het autobedrijf. Dat is 9 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2024.
BP daalde in Londen met 2,9 procent. De Britse oliereus liet vrijdag weten dat de productie bij Upstream in het eerste kwartaal lager uitviel door desinvesteringen. De schulden zijn juist gestegen.
In Brussel profiteerde Argenx van een goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor een voorgevulde spuit voor zelfinjectie als behandeling bij gegeneraliseerde myasthenia gravis en CIDP. Het aandeel won 4,6 procent.
Farma-aandelen waren in Frankfurt ook in trek, met plussen van 1,8 tot 3,1 procent voor Sartorius, Merck KGaA en Qiagen. Vastgoedbedrijf Vonovia ging aan kop met een plus van 5,9 procent en ook Duitse autofabrikanten deden goede zaken.
Siemens leverde in de DAX juist 3,5 procent in en defensiebedrijf MTU Aero Engines verloor zelfs 5,8 procent.
In Parijs ging koploper STMicroelectronics 4,0 procent hoger en vielen verder Kering, Orange en Société Générale positief op, maar leverden net als op de Duitse beurs ook hier de defensiebedrijven in. Dassault, Airbus en Safran daalden met ruim 2 tot dik 3 procent. Ook BNP Paribas stond onder druk.
Euro STOXX 50 4,787,23 (-0,7%)
STOXX Europe 600 486,80 (-0,1%)
DAX 20.374,10 (-0,9%)
CAC 40 7.104,80 (-0,3%)
FTSE 100 7.964,18 (+0,6%)
SMI 11.239,83 (-0,04%)
AEX 819,56 (+0,04%)
BEL 20 4.028,97 (+1,1%)
FTSE MIB 34.027,83 (-0,7%)
IBEX 35 12.286,00 (-0,2%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat maandag een groene opening tegemoet, in afwachting van cijfers van Goldman Sachs, terwijl verder de aandacht zal blijven uitgaan naar de handelsperikelen.
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd, waarmee er een positief einde kwam aan een zeer beweeglijke week op Wall Street.
"De financiële markten hebben de wildste week sinds jaren achter de rug. Maar ondanks al het drama zien de vooruitzichten voor de wereldeconomie er ongeveer hetzelfde uit als 7 dagen geleden", zei econoom James Smith van ING, die denkt dat de gekte nog niet voorbij is.
De drie grote indices beleefden de beste week van 2025, vooral dankzij de midweekse koersexplosie, toen de Amerikaanse president Donald Trump een draai in het handelsbeleid aankondigde. Trump maakte afgelopen woensdag bekend dat de hoge wederkerige importheffingen met 90 dagen worden uitgesteld. In plaats daarvan hanteert de VS voorlopig een tarief van 10 procent. Uitzondering is China, waarmee de handelsoorlog inmiddels het kookpunt heeft bereikt.
Analisten van UBS blijven wel positief over Amerikaanse aandelen. De Zwitserse bank verhoogde zijn visie van neutraal naar aantrekkelijk en denkt dat Amerikaanse aandelen over een jaar hoger staan dan nu. UBS liet verder het koersdoel voor de S&P 500 ongewijzigd op 5.800 punten aan het einde van het jaar.
Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor de Amerikaanse producentenprijzen, die net als de inflatie een dag eerder, een flinke afkoeling lieten zien.
De producentenprijzen in de VS daalden in maart met 0,4 procent op maandbasis, waar op een stijging van 0,2 procent werd gerekend.
Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in maart met 2,7 procent. Een maand eerder bedroeg de stijging 3,2 procent. De kernprijzen stegen in maart met 3,4 procent op jaarbasis. In februari was de stijging nog 3,5 procent.
De cijfers kunnen de deur openzetten voor de Federal Reserve om in te grijpen als de Amerikaanse economie afglijdt naar een recessie, volgens Chris Zaccarelli van Northlight Asset Management. Dat zou sommige nerveuze beleggers gerust moeten stellen.
"Zolang de heftigste tarieven en de handelsoorlog van tafel is - en of dit tijdelijk is of een echt keerpunt zal de tijd leren, dan kan de Fed aan de zijlijn blijven, maar ze zullen willen ingrijpen en de rente verlagen als de economie aanzienlijk verslechtert, en een hogere inflatie zou hen in dat geval afremmen", aldus de chief investment officer.
Niet alle inflatiecijfers waren vrijdag gunstig voor de Fed. Zo maakte de Universiteit van Michigan bekend dat de inflatieverwachting voor de komende 12 maanden begin deze maand is gestegen naar 6,7 procent en dat is het hoogste niveau sinds begin jaren 80.
Verder bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals de universiteit dat meet, begin april is gedaald tot 50,8.
Historische stijgingen voor obligatierentes
De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vrijdag naar bijna 4,50 procent. Op weekbasis steeg de tienjarige rente met bijna 50 basispunten en dat is de sterkste stijging sinds november 2001. De dertigjarige rente noteerde vrijdag op 4,873 procent en de stijging van ruim 48 punten op weekbasis is sinds april 1987 niet meer gemeten.
De VS zitten niet op te wachten, gezien de hoge staatsschuld waarvan een aanzienlijk deel dit jaar moet worden geherfinancierd.
"In de wandelgangen klinken geruchten dat China de druk in de handelsoorlog met de VS opvoert door de verkoop van Amerikaanse overheidsobligaties", zei Mathias Janssens van KBC Economics eerder deze week al.
Economen van ING denken dat de Amerikaanse tienjaarsrente kan stijgen naar 4,75 procent, terwijl de dollar mogelijk de bodem nog niet heeft bereikt.
De olieprijzen herstelden met ruim 2 procent richting het weekend, maar dat kon een tweede weekverlies op rij niet voorkomen.
De goudprijs bereikte vrijdag een nieuw record, deels gestimuleerd door de fors zwakkere dollar en de blijvend hoge vraag naar veilige havens.
Bitcoin herstelde tot bijna 84.000 dollar.
Amerikaanse banken trappen cijferseizoen af
Te midden van de handelsoorlog openden de eerste Amerikaanse banken vrijdag de boeken. Morgan Stanley en Wells Fargo wisten de winstverwachtingen te verslaan, terwijl JPMorgan, de meest toonaangevende van de drie, in het eerste kwartaal meer inkomsten genereerde, waarop de winst steeg.
CEO Jamie Dimon sprak van "sterke onderliggende" activiteiten en financiële resultaten. De topman wees verder op de "aanzienlijke turbulentie" in de markt, mede veroorzaakt door alle geopolitieke problemen.
Negatieve factoren zijn de gevolgen van de handelsoorlog en de importheffingen en de hardnekkige inflatie. Maar ook de hoge staatsschuld en de volatiliteit. Maar daar staan volgens Dimon belastinghervormingen en deregulering tegenover.
"Zoals altijd hopen we op het beste, maar we bereiden het bedrijf voor op een brede waaier van scenario's", aldus de topman van JPMorgan.
Het aandeel JPMorgan steeg vrijdag met 4,0 procent, terwijl Wells Fargo juist 1,0 procent daalde en Morgan Stanley 1,4 procent hoger eindigde. Eerder op de dag daalde het aandeel nog.
Brian Mulberry, vermogensbeheerder bij Zacks Investment Management zag weliswaar sterke resultaten qua aandelenhandel en beheerd vermogen bij Morgan Stanley, maar vraagt zich af of dit houdbaar is.
"De recente marktvolatiliteit kan beide segmenten op korte termijn beïnvloeden, omdat de markten 15 tot 20 procent aan waarde hebben verloren door onzekerheid over handel, tarieven en belastingen", aldus Mulberry.
"Er is nog tijd om te herstellen in het huidige kwartaal, maar we zullen goed in de gaten houden of de activastromen en handelsvolumes groei blijven toevoegen in deze moeilijke tijd", aldus de expert van Zacks Investment Management.
BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, steeg met 2,3 procent, na de rapportage van een gecorrigeerde winst van 11,30 dollar per aandeel over het eerste kwartaal, waarmee de analistenverwachting van 10,19 dollar werd overtroffen.
CEO Larry Fink wees in een toelichting op de toenemende onzekerheid onder klanten en dat is volgens Mulberry van Zacks Investment Management mogelijk een teken dat de recente volatiliteit in de markt van invloed zal zijn op het beheerd vermogen van BlackRock.
Techaandelen als Nvidia en Apple wonnen vrijdag 3 tot 4 procent, terwijl Tesla licht terrein verloor.
S&P 500 index 5.363,36 (+1,8%)
Dow Jones index 40.212,71 (+1,6%)
Nasdaq Composite 16.724,46 (+2,1%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden maandag over de brede linie hoger.
Nikkei 225 22.828 (+1,9%)
Shanghai Composite 3.266 (+0,9%)
Hang Seng 21.420 (+2,4%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1372. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,1342. Op weekbasis won de euro toen nog eens 3,5 procent op de greenback, die duidelijk uit de gratie is als veilige haven.
USD/JPY Yen 142,99
EUR/USD Euro 1,1372
EUR/JPY Yen 162,61
MACRO-AGENDA:
04:00 Export - Maart (Chi)
06:30 Internationale handel - Februari (NL)
14:00 OPEC - Maandrapport (Oos)
BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Goldman Sachs - Cijfers eerste kwartaal (VS)
Reactie plaatsen
Reacties