Futures weggezakt

Gepubliceerd op 12 november 2024 om 08:39

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wellicht door de zorgen in China...

IG voorziet een openingsverlies van 144 punten voor de Duitse DAX en een min van 59 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 36 punten lager te openen. De AEX heeft zojuist de onderkant van de zijwaartse range (888/870) getest en probeert nu te bodemen...

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd. Het was een rustige start van de week, met weinig impulsen en een vrijwel lege macro-economische agenda.

De focus ligt later in de week op de Amerikaanse inflatiecijfers en detailhandelsverkopen. Gezien de politieke onrust in Duitsland zullen beleggers ook benieuwd zijn naar de ZEW-index.

"Na de sterke rally in de VS van vorige week blijven beleggers vermoedelijk voorzichtig optimistisch, maar de markten blijven gevoelig voor nieuwe economische data en eventuele aanwijzingen over het toekomstige rentebeleid van centrale banken", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Afgelopen weekend werd bekend dat de consumentenprijzen in China in oktober met 0,3 procent zijn gestegen op jaarbasis, na een inflatie van 0,4 procent in september. De producentenprijzen daalden in oktober nog harder dan in de maand ervoor, met 2,9 procent. Het was de 25e maand op rij dat de Chinese fabrieksprijzen daalde.

Samen met de aankondiging van vrijdag over de nieuwe overheidsstimulering, "die door de markt opnieuw als onvoldoende werd beschouwd", blijft het Chinese economische momentum negatief, zei marktanalist Achilleas Georgolopoulos van XM.

Bedrijfsnieuws

Banken en halfgeleideraandelen deden maandag goede zaken op de Europese beurzen. Deutsche Bank steeg met 4,0 procent, Infineon won 3,4 procent, BNP Paribas ging 2,0 procent hoger, STMicroelectronics steeg met 2,5 procent en ING sloot 0,8 procent de plus. ASML won 0,9 procent.

In Parijs zat Saint-Gobain in de lift, met een winst van 3,5 procent, maar stond ArcelorMittal juist onder druk, met een verlies van 0,6 procent. Hermes daalde met 0,9 procent in de CAC 40, maar verder bleven de minnen beperkt.

Continental heeft in het derde kwartaal fors meer winst geboekt, dankzij een betere winstgevendheid bij Automotive, maar de bandenfabrikant verlaagde wel de omzetverwachtingen, vanwege de zwakke markt voor het onderdeel ContiTech. Het aandeel steeg wel 10,6 procent in Frankfurt.

Hannover Re steeg met 3,1 procent in de DAX. Hannover verhoogde zijn winstdoelstelling voor 2024 en verwacht voor 2025 een nettowinst van circa 2,4 miljard euro. RBC Capital sprak van een licht tegenvallende outlook, maar merkte wel op dat het bedrijf de neiging heeft om zijn doelstellingen conservatief te stellen.

Het aandeel Salzgitter verloor 3,3 procent na het openen van de boeken. De omzet daalde in de eerste negen maanden van 2024, vooral door lagere prijzen. En daardoor stond ook de winstgevendheid onder druk. De topman van Salzgitter sprak van "erg uitdagende" omstandigheden. Als een verrassing kwamen de cijfers niet na een waarschuwing vorige maand.

Delivery Hero heeft besloten om Talabat, haar activiteiten op het gebied van voedselbezorging en snelle handel in de Verenigde Arabische Emiraten en andere landen in het Midden-Oosten plus Noord-Afrika, in het vierde kwartaal van 2024 naar de beurs van Dubai te brengen. Dit kondigde de Duitse maaltijdbezorger zondag aan. De voorgenomen beursgang brengt een dividenduitkering met zich mee, waar Delivery Hero van zou kunnen profiteren, zei het bedrijf. Het aandeel steeg 5,2 procent.

De winst van Europese autofabrikanten kan onder druk komen te staan door de tariefplannen van Trump, volgens Berenberg. Trump heeft aangegeven dat hij de tarieven op de import van auto's uit de EU kan verhogen naar 10 procent, tegenover de huidige 2,5 procent. Duitse autofabrikanten zouden het grootste risico lopen, denkt Berenberg. Porsche verloor 0,4 procent en Daimler Truck daalde met 1,1 procent. Ook Stellantis zou in de problemen kunnen komen, door de productiefaciliteiten in Mexico. Dat aandeel steeg met 1,8 procent.

Universal Media Group sloot in Amsterdam 1,3 procent lager, nadat hedgefondsmiljardair Bill Ackman afgelopen vrijdag zei dat hij de notering van het concern in Amsterdam wil beëindigen na de antisemitische aanvallen in de Nederlandse hoofdstad. UMG lijkt hier echter geen oren naar te hebben, maakte het bedrijf dit weekend duidelijk. "Pershing heeft niet het recht om van UMG te eisen dat het een in de VS gevestigde onderneming wordt of dat de notering aan Euronext Amsterdam wordt geschrapt", aldus UMG.

Cellnex Telecom won 2,3 procent in Madrid, nadat het concern meldde dat het zijn plannen voor aandeelhoudersrendementen wil versnellen, nadat het Spaanse telecom- en infrastructuurbedrijf beter dan verwachte resultaten rapporteerde over de eerste negen maanden van dit jaar.

Euro STOXX 50         4.854,03 (+1,1%)
STOXX Europe 600        512,37 (+1,1%)
DAX                  19.448,60 (+1,2%)
CAC 40                7.426,88 (+1,2%)
FTSE 100              8.125,19 (+0,7%)
SMI                  11.902,79 (+0,9%)
AEX                     878,29 (+0,5%)
BEL 20                4.293,44 (+0,7%)
FTSE MIB             34.343,83 (+1,6%)
IBEX 35              11.597,30 (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet, terwijl beleggers analyseren welke sectoren het meest profiteren van de verkiezingswinst van Donald Trump, die aandelen al naar recordniveaus heeft gestuurd.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag na een beweeglijke sessie hoger geëindigd en dus kwamen er nieuwe records op de borden, net als voor het weekend. De S&P 500 sloot voor het eerst in de geschiedenis boven de 6.000 punten.

"De reactie van beleggers op de Amerikaanse verkiezingen van vorige week liet zien hoe nadrukkelijk marktdeelnemers het einde van de onzekerheid vierden", zei Saira Malik van Nuveen, verwijzend naar de overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen van 5 november.

Het was maandag een rustige dag in New York. Op macro-economisch vlak wordt het later in de week drukker. Inflatiecijfers uit de VS kunnen mogelijk "verdere richting geven aan de markt", volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

"Wij verwachten weinig verandering in het beeld van een inflatie die weliswaar afbrokkelt, maar alsnog een bepaalde hardnekkigheid vertoont. Dit werd onlangs nog bevestigd door de onderliggende prijscomponenten van de ISM-aankoopmanagersindices, die nog steeds enige prijsdruk aangeven, zowel in de industrie als in de dienstensector", zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen in een vooruitblik.

De olieprijzen verloren verder terrein op een sterkere dollar en pessimisme over de groei van de Chinese vraag. Ondertussen wordt "een presidentschap van Trump gezien als relatief meer bearish voor de energiemarkten", aldus ING. "Het belangrijkste risico voor deze visie is echter als president Trump ervoor kiest om de sancties tegen Iran strikt te handhaven."

WTI-olie werd maandag ruim 3 procent goedkoper en zakte daarmee onder de 70 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Bitcoin wist afgelopen weekend al boven de 81.000 dollar te stijgen en werd maandag ruim 87.000 dollar waard. Daar profiteerden cryptoplatforms als Coinbase, MicroStrategy en Robinhood maandag van, met winsten van circa 20, 26 en 7 procent.

Tesla steeg maandag met 9 procent. Vorige week won het bedrijf van Musk al dik 32 procent. Vrijdag bereikte de fabrikant van elektrische voertuigen voor het eerst sinds april 2022 weer een marktkapitalisatie van meer dan 1 biljoen dollar.

Aandelen Trump Media & Technology bewogen vorige week volatiel en verloren uiteindelijk 7 procent. Maandag steeg het aandeel met 4,7 procent.

Super Micro Computer sloot maandag 5,3 procent lager. Het aandeel van de chipproducent staat flink onder druk sinds de accountant opstapte. Ondertussen moet Super Micro Computer nog altijd met cijfers komen en heeft het tot eind deze week de tijd om een plan in te dienen bij de Nasdaq Stock Exchange om weer te voldoen aan de noteringsregels. Volgens analisten van Wedbush voert Super Micro Computer een zware strijd om genoteerd te blijven.

Cigna meldde maandag dat het niet langer met verzekeringsmaatschappij Humana wil fuseren. Het aandeel Cigna sloot 7,3 procent hoger, terwijl Humana 2,0 procent daalde.

Boeing verloor 1,8 procent na de aankondiging dat de belangrijkste kwaliteitsfunctionaris vertrekt bij de vliegtuigbouwer na minder dan een jaar in functie.

S&P 500 index               6.001,35 (+0,1%)
Dow Jones index            44.293,13 (+0,7%)
Nasdaq Composite           19.298,76 (+0,06%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdagochtend overwegend lager, waarbij beleggers voorzichtigheid betrachten, ondanks het optimisme op de Amerikaanse beurzen.

Nikkei 225             39.176,90 (-0,9%)
Shanghai Composite   3.445,12 (-0,7%)
Hang Seng              19.888,42 (-2,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0640. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0654. Het zal mogelijk moeilijk worden voor de euro om terrein te herwinnen, volgens analist Chris Turner van ING, omdat het verschil tussen de rentestanden in de VS en de eurozone tegen de Europese eenheidsmunt inwerkt.

USD/JPY Yen   153,45
EUR/USD  1,0640
EUR/JPY Yen   163,29

MACRO-AGENDA:

06:30 Inflatie - Oktober def. (NL)
08:00 Inflatie - Oktober def. (Dld)
08:00 Werkloosheid - September (VK)
11:00 ZEW economisch sentiment - November (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Oktober (VS)
14:00 OPEC - Maandrapport (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Kendrion - Cijfers derde kwartaal
07:00 OCI - Cijfers derde kwartaal
07:00 TKH - Cijfers derde kwartaal
08:00 Renewi - Cijfers derde kwartaal
07:00 Bayer - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Infineon - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
13:00 Tyson Foods - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Groupon - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Spotify - Cijfers derde kwartaal (Zwe)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.