Futures AEX & Dax openden fors hoger gisterenavond.

Gepubliceerd op 28 oktober 2024 om 08:35

Futures AEX & Dax openden fors hoger gisterenavond.

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet, nadat de aandelenmarkten vrijdag dicht bij huis bleven... 

Beleggers zullen wat opgelucht reageren op de dalende olieprijzen nadat Israël bij zijn vergeldingsaanval op Iran afgelopen weekend de olie- en nucleaire faciliteiten van Teheran heeft omzeild en de energievoorziening niet heeft verstoord. 

Daarnaast is deze week goed gevuld en gaat het winstseizoen in de hoogste versnelling, waarbij beleggers financiële cijfers ontvangen van onder meer vijf van de zeven Magnificent-bedrijven en anderzijds ook groei- en inflatiecijfers uit de eurozone en de VS, plus een tweetal Amerikaanse banenrapporten.

IG voorziet een openingswinst van 50 punten voor de Duitse DAX en een plus van 18 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 3 punten lager te openen. DE AEX staat nog een halve punt hoger op 899.

Het was een moeizame week voor de Europese beurzen, met de stijgende obligatierentes als boosdoener. De Duitse tienjaarsrente steeg afgelopen week met ongeveer 10 basispunten tot 2,296 procent op vrijdag, terwijl de Amerikaanse variant met 14 basispunten steeg tot 4,218 procent.

De stijgende rentes hangen samen met de toegenomen nervositeit op de obligatiemarkten. Beleggers vragen zich steeds meer af of de zwakke economie in de eurozone de Europese Centrale Bank zal dwingen tot een renteverlaging van 50 basispunten, terwijl de Federal Reserve ondertussen juist veel terughoudender is om de rente in een hoog tempo te verlagen.

Uit de nieuwe Ifo-index bleek vrijdag dat het Duitse ondernemersvertrouwen in oktober is verbeterd, wat volgens analisten van DWS een klein beetje hoop biedt dat de maakindustrie in Duitsland opkrabbelt. Ook voor de dienstensector ziet het er iets beter uit, maar voor de handel blijven de vooruitzichten somber.

De samengestelde Ifo-index verbeterde van 85,4 naar 86,5. Analisten gingen voor oktober uit van een index van 85,6.

Volgens DWS zijn er slechts kleine lichtpuntjes en is het te vroeg om te zeggen dat de economische malaise in Duitsland voorbij is.

Volgens economen van Capital Economics is de kans op een renteverlaging van 50 basispunten door de ECB toegenomen, aangezien de groei in de rest van de eurozone ook zwak is.

Frank Vranken van Edmond de Rothschild wees daarbij op de voorlopige PMI-cijfers van donderdag, waaruit bleek dat de eurozone nog steeds krimpt.

"In het licht van dergelijke cijfers vragen ECB-leden zich af of ze in december voor een renteverlaging van 50 basispunten moeten gaan. Momenteel prijzen de markten iets tussen de 25 en 50 basispunten in. Maar de ECB blijft herhalen dat dit afhankelijk is van de data. Volgens mij zijn er al genoeg data die om een grotere verlaging vragen", aldus de beleggingsstrateeg.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk voor het eerst sinds april 2024 is afgenomen. De vertrouwensindex daalde van 95 naar 94.

Bedrijfsnieuws

HelloFresh heeft de omzetverwachting voor 2024 verlaagd, maar de winstgevendheid zal in het derde kwartaal beter zijn dan de markt verwacht, werd vrijdag bekend. Het aandeel van de Duitse maaltijdbezorger steeg ruim 20 procent.

Delivery Hero daalde met 1,4 procent in Frankfurt en Just Eat Takeaway won 2,9 procent in Amsterdam.

Rheinmetall was de grootste daler op de Duitse beurs, met een verlies van 3,5 procent.

Mercedes-Benz presteerde het afgelopen kwartaal ondermaats. De Duitse autofabrikant stelde daarom de outlook voor het hele jaar neerwaarts bij. Het aandeel daalde met 1,0 procent.

Andere auto-aandelen zaten vrijdag wel in de lift in de DAX, met plussen van 0,7 tot 4,5 procent voor Porsche Automobil Holding, Porsche AG en Daimler Truck. In Parijs won Renault 2,2 procent.

Pernod Ricard verloor 1,1 procent in de CAC 40. Sectorgenoot Remy Cointreau won juist een procent.

Remy Cointreau behaalde in het afgelopen halfjaar een fors lagere omzet en verlaagde de outlook. De Franse distillateur rekent nu op een dubbelcijferige daling van de autonome omzet, terwijl eerder nog werd gerekend op een geleidelijk herstel gedurende het jaar.

De cijfers van Sanofi lieten zien dat de farmaceut in het derde kwartaal beter presteerde dan analisten hadden verwacht. Onder meer een stijgende vraag naar Dupixent, een middel tegen bepaalde vormen van eczeem, hielpen Sanofi aan een meevallende omzet. Het aandeel won 2,5 procent.

Electrolux daalde 14,6 procent in Stockholm, na tegenvallende kwartaalcijfers. Volgens analisten van Citi vielen de cijfers lager uit dan de analistenconsensus.

Euro STOXX 50         4.943,09 (+0,2%)
STOXX Europe 600        518,81 (-0,03%)
DAX                  19.463,59 (+0,1%)
CAC 40                7.497,54 (-0,1%)
FTSE 100              8.248,84 (-0,3%)
SMI                  12.184,00 (+0,1%)
AEX                     898,82 (+0,3%)
BEL 20                4.293,15 (+0,5%)
FTSE MIB             34.776,10 (+0,2%)
IBEX 35              11.812,50 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag naar verwachting hoger openen, waarbij een afkoelende geopolitieke situatie het risico sentiment helpt.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend lager geëindigd. Daarmee kreeg een moeizame week een terughoudend einde. Met name de Dow moest afgelopen week de klappen opvangen na slechte cijfers van Boeing en IBM, terwijl de Nasdaq juist stand hield na sterke resultaten van Tesla.

Later deze week komen meer Magnificent Seven-aandelen met kwartaalcijfers, namelijk Meta, Microsoft en Alphabet.

Ondertussen geven Amerikaanse macrocijfers volgens investment manager Simon Wiersma van ING weinig aanleiding "om snelle renteverlagingen door de Fed te verwachten."

Die onzekerheid zorgde afgelopen week voor oplopende rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 4,246 procent en daarmee op weekbasis 16,5 basispunten hoger, terwijl de tweejarige variant afgelopen week met bijna 15 basispunten steeg naar 4,113 procent.

De terughoudendheid op de beurzen neemt ook toe met nog een ruime week tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, aldus Wiersma.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wees op een 'red sweep', oftewel Donald Trump die president wordt en de Republikeinen die het Congres in handen krijgen.

"De markten zien dit als inflatoir en een groter geopolitiek risico. Om nog maar te zwijgen van de budgettaire terugslag", zei de beleggingsstrateeg. Het zou wel positief zijn voor de goudprijs. Die noteerde vrijdag op ruim 2.756 punten.

"Natuurlijk heeft een brede overwinning van Trump ook andere gevolgen. Het is slecht voor obligaties, het is slecht nieuws voor de EU-handel en voor China, maar het pleit ervoor om long tech te blijven", aldus Vranken.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor de orders voor duurzame goederen in de VS. Die daalden in september met 0,8 procent, net als in augustus, waar een afname van 1,0 procent was voorzien.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan steeg in oktober onverwacht, terwijl de inflatieverwachting op de korte termijn stabiliseerde op 2,7 procent.

De olieprijzen stegen vrijdag met meer dan 2 procent. Op weekbasis stegen de prijzen met zo'n vier procent.

Het was een beweeglijke week voor de oliemarkten, met enerzijds de spanningen in het Midden-Oosten, die de productie zouden kunnen verstoren en dus de prijzen een impuls geven, en anderzijds de zorgen over vraag en aanbod, volgens Peter Cardillo van Spartan Capital.

Bedrijfsnieuws

Tesla, dat donderdag circa 22 procent won na sterke cijfers en een positieve outlook van topman Elon Musk, sloot vrijdag 3,3 procent hoger.

"Inmiddels weten we ook dat we niet alles moeten geloven wat Musk vertelt. Hij belooft regelmatig meer dan hij waarmaakt", aldus Wiersma.

Een andere techreus, Nvidia, won 0,8 procent. In de Dow stonden financials als Bank of America en Goldman Sachs onder druk en leverden ook Boeing en IBM opnieuw in.

Colgate-Palmolive heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst geboekt. De outlook werd iets aangescherpt. Het aandeel verloor toch 4,2 procent.

Aandelen van Capri Holdings, de eigenaar van luxemerk Michael Kors, daalden met bijna 49 procent nadat een rechter akkoord ging met het verzoek van de Federal Trade Commission om de geplande fusie met concurrent Tapestry te blokkeren. De FTC spande in april 2024 een rechtszaak aan om de fusie van 8,5 miljard dollar te blokkeren, met het argument dat de overname de concurrentie op de markt voor goedkopere handtassen zou schaden. De aandelen van Tapestry, eigenaar van merken als Coach en Kate Spade, stegen met 13,5 procent.

Western Digital zag de aangepaste winst afgelopen kwartaal hoger uitkomen dan de verwachtingen van analisten, dankzij de cloudomzet die met 153 procent steeg ten opzichte van een jaar eerder. CEO David Goeckeler liet zich positief uit over AI. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Spirit Airlines, dat een faillissementsaanvraag onderzoekt, zal het personeelsbestand inkrimpen, het vluchtschema inkorten en 23 vliegtuigen verkopen voor ongeveer 519 miljoen dollar. De aandelen stegen met 15,5 procent.

Deckers Outdoor steeg met 10,6 procent nadat het moederbedrijf van Hoka-sneakers en Ugg-laarzen een kwartaalomzet en winst rapporteerde die de verwachtingen van analisten overtroffen. Deckers verwacht voor dit jaar een omzetstijging van 12 procent.

Skechers daalde met bijna 4 procent ondanks dat de omzet en winst van de schoenenretailer in het afgelopen kwartaal beter waren dan verwacht.

Coursera daalde met bijna 10 procent nadat het online leerplatform de omzetverwachtingen voor dit jaar had verlaagd. Ook worden er banen geschrapt om kosten te besparen.

S&P 500 index               5.808,12 (-0,03%)
Dow Jones index            42.114,40 (-0,6%)
Nasdaq Composite           18.518,61 (+0,6%)

AZIË

De Aziatische beurzen noteerden maandagochtend overwegend hoger, waarbij de Nikkei 225 steeg, gesteund door een zwakke yen te midden van politieke onzekerheid nu de regerende LDP haar parlementaire meerderheid dit weekend tijdens verkiezingen verloor. China rapporteerde de slechtste industriële winstcijfers sinds de pandemie. De industriële winsten in China daalden in september met 27,1 procent op jaarbasis.

Nikkei 225             38.656,83 (+2,0%)
Shanghai Composite     3.308,51 (+0,3%)
Hang Seng              20.618,40 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0784. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0795.

USD/JPY Yen   153,65
EUR/USD Euro  1,0784
EUR/JPY Yen   165,73

MACRO-AGENDA:

- Geen agendapunten

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 KPN - Cijfers derde kwartaal
07:00 Philips - Cijfers derde kwartaal
09:00 OCI - Ex-dividend



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.