Iets lagere opening na onrustig weekend Midden-Oosten

Gepubliceerd op 30 september 2024 om 08:34

Iets lagere opening na onrustig weekend Midden-Oosten

Goedemorgen., de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan maandag een iets lagere opening tegemoet, na een onrustig weekend in Libanon en enorme koersbewegingen in Azië...

IG voorziet een openingsverlies van 22 punten voor de Duitse DAX en een plus van 6 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 7 punten lager te openen. De AEX future staat in de zone 916.50/914 en dat is zo'n 2 punten lager dan de slotstand van vrijdag...

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. Op weekbasis stegen de Stoxx Europe 600 en DAX met circa 3 tot 4 procent. Beide indexen bereikten afgelopen week nieuwe records. Beleggers reageerden positief op de golf aan de fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen die China afgelopen week aankondigde.

"In Azië mogen we stellen dat de aandelen vleugels hebben gekregen", volgens Kevin Verstraete van Lynx. Op weekbasis steeg de Hang Seng met circa 13 procent, volgens de beleggingsspecialist "het beste resultaat in meer dan 26 jaar."

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is het "fascinerend om te zien hoe een verguisde regio (China) nu ineens weer volop in de belangstelling staat en 'de kudde' beleggers achter elkaar aanloopt en over elkaar heen valt om maar niets te missen."

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in september licht is gestegen. De vertrouwensindex steeg met een half procentpunt van -13,4 naar -12,9.

De Franse inflatie koelde in september af van 1,8 procent naar 1,2 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 1,2 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in september iets gestegen, maar het werkloosheidspercentage bleef stabiel op 6,0 procent.

Bedrijfsnieuws

LVMH sloot vrijdag 3,7 procent hoger, vanwege de Chinese stimuleringsmaatregelen en de hoop dat dit de vraag naar de luxeproducten van het concern verder zal aanwakkeren. Sectorgenoot Kering steeg zelfs 6,3 procent. Op weekbasis wisten deze aandelen flink te stijgen, ondanks een aantal minder optimistische analistenrapporten.

Halfgeleideraandelen zaten overwegend in de lift. Infineon won 6,7 procent, STMicroelectronics steeg met 6,0 procent. ASML verloor daarentegen 0,3 procent.

Energie-aandelen stonden de afgelopen week onder druk, maar stegen vrijdag wel. Shell won 0,5 procent en BP steeg met 1,1 procent.

Verder deden Europese auto-aandelen goede zaken. Stellantis steeg met 4,1 procent, Renault won 3,6 procent. BMW eindigde 3,3 procent hoger en Mercedes-Benz steeg met 3,1 procent.

In Frankfurt ging Siemens Healthineers 5,1 procent hoger, steeg BASF 6,6 procent en voerde Brenntag de index aan met een plus van bijna 7 procent. Heidelberg Materials leverde 1,6 procent in en Siemens Energy verloor 1,4 procent.

Schneider Electric was hekkensluiter in de CAC 40, met een verlies van 1,7 procent. Ondanks een winstwaarschuwing steeg Forvia, een aanbieder van auto-onderdelen, in Parijs 11,1 procent.

Euro STOXX 50         5.067,45 (+0,7%)
STOXX Europe 600        528,08 (+0,5%)
DAX                  19.473,63 (+1,2%)
CAC 40                7.791,79 (+0,6%)
FTSE 100              8.320,76 (+0,4%)
SMI                  12.234,05 (+0,2%)
AEX                     917,43 (+0,6%)
BEL 20                4.318,18 (+0,9%)
FTSE MIB             34.727,40 (+0,9%)
IBEX 35              11.967,90 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een lichtgroene opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag verdeeld geëindigd, maar wel met een nieuw record voor de Dow Jones index. De S&P 500 bleef nipt onder zijn all time high van donderdag.

Op weekbasis behaalden de Dow en S&P 500 winsten van 0,6 procent en won de Nasdaq een procent, met name te danken aan stijgende chipaandelen, na de sterke cijfers van Micron.

"Vanaf [deze] week gaan we een nieuwe maand en een nieuw kwartaal in. Dat betekent een heleboel macrodata, met de werkgelegenheidscijfers uit de VS op de voorgrond. Maar ook de start van het winstseizoen voor het derde kwartaal", zei beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. En we komen ook dichter bij de Amerikaanse verkiezingen, volgens de expert.

De aandacht ging vrijdag uit naar de PCE-kerninflatie, die voor de Federal Reserve als belangrijke graadmeter dient om het monetaire beleid te bepalen. In augustus kwam de kerninflatie uit op 2,7 procent, tegen 2,6 procent in de maand ervoor. Dat was conform de verwachting. Op maandbasis kwam de kern-PCE uit op 0,1 procent, tegenover 0,2 procent een maand eerder.

De algemene prijsindex kwam uit op 2,2 procent, een flinke daling ten opzichte van de 2,5 procent in juli. De algemene prijsindex steeg ook met 0,1 procent, na een stijging met 0,2 procent in juli.

De inkomens stegen in augustus met 0,2 procent, na een toename van 0,3 procent een maand eerder. De bestedingen van Amerikanen stegen met 0,2 procent, na een toename van 0,5 procent in juli.

"De meest recente PCE-inflatiecijfers laten zien dat de inflatie gematigd blijft, waardoor de Fed zich kan richten op de risico's voor de werkgelegenheid en de rente kan blijven verlagen", zei macrostrateeg Sonu Varghese van Carson Group.

De kans dat de Fed de rente in november met nog eens 50 basispunten verlaagt, steeg vrijdag licht na de PCE-cijfers, naar circa 57 procent.

"Het PCE-cijfer ligt heel dicht bij het Fed-doel. Missie volbracht", volgens Scott Helfstein van Global X. "De inflatie blijft vertragen, maar zowel het persoonlijk inkomen als de persoonlijke bestedingen kwamen iets lager uit dan verwacht. Dat zal de bezorgdheid over een vertragende economie waarschijnlijk aanwakkeren", volgens de marktstrateeg.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan kwam in september nog iets hoger uit dan eerder uit een voorlopig cijfer bleek, terwijl de inflatieverwachtingen niet verrassend waren.

Volgens Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan zijn consumenten zich er terdege van bewust dat de inflatie verder is afgenomen. Het sentiment lijkt wat aan te trekken nu de verwachtingen van consumenten voor de economie verbeteren.

"Tegelijkertijd blijven veel consumenten aangeven dat hun verwachtingen afhangen van de uitslag van de komende verkiezingen. In vergelijking met augustus verwachten consumenten van alle politieke partijen steeds meer een presidentschap van Harris, hoewel ongeveer twee derde van de Republikeinen nog steeds verwacht dat Trump zal winnen", aldus Hsu.

De olieprijzen herstelden richting het weekend, maar leverden op weekbasis circa 4 procent in nu het erop lijkt dat OPEC+ de productie zal verhogen voor het einde van het jaar, omdat Saoedi-Arabië marktaandeel wil terugwinnen. De oliemarkten konden afgelopen week niet profiteren van een reeks aan maatregelen die Beijing aankondigde om de Chinese economie te stimuleren.

Fundamenteel gezien kan de verwachte productiestijging van OPEC+ "niet op een slechter moment komen", zeiden analisten van Sevens Report Research.

Bedrijfsnieuws

Costco Wholesale daalde vrijdag met 1,8 procent, nadat de retailer in het vierde kwartaal weliswaar een hoger dan verwachte winst rapporteerde, terwijl de omzet licht achterbleef bij de verwachtingen.

Farmabedrijf Bristol Myers Squibb steeg met 1,6 procent, nadat de Food and Drug Administration Cobenfy goedkeurde, een oraal medicijn voor de behandeling van schizofrenie bij volwassenen.

Sectorgenoot Cassava Sciences verloor juist 10,6 procent. De farmaceut heeft een schikking getroffen met Amerikaanse toezichthouders nadat twee voormalige leidinggevenden werden aangeklaagd voor 'misleidende beweringen' over een klinische proef voor de behandeling van Alzheimer.

BlackBerry heeft het afgelopen kwartaal een lager kwartaalverlies geboekt, terwijl de omzet met 10 procent steeg, wat de verwachtingen van analisten overtrof. Het beveiligingssoftwarebedrijf verhoogde de outlook voor het hele fiscale jaar. Desondanks sloot het aandeel een procent lager.

Aandelen van Trump Media & Technology Group stegen met 5,6 procent. Andrew Litinsky, een voormalig deelnemer aan "The Apprentice" en medeoprichter van Trump Media, heeft via zijn investeringsvehikel United Atlantic Ventures het grootste deel van zijn belang verzilverd. Voormalig president Trump zelf zei eerder dat hij dit niet zal doen.

Boeing en zijn grootste vakbond hervatten vrijdag de contractonderhandelingen. Op 13 september werd een voorlopige overeenkomst door een meerderheid van de werknemers die worden vertegenwoordigd door de International Association of Machinists and Aerospace Workers afgewezen. Het aandeel steeg met 1,1 procent.

Het aandeel van telecommunicatiebedrijf EchoStar sloot bijna 9 procent hoger, na berichten dat Dish, de satelliet-tv-divisie van het concern, vergevorderde gesprekken fusiegesprekken voert met rivaal DirecTV. Een deal zou mogelijk maandag afgerond kunnen worden, volgens bronnen. 

S&P 500 index               5.738,17 (-0,1%)
Dow Jones index            42.313,00 (+0,3%)
Nasdaq Composite           18.119,59 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden enorm verdeeld. De officiële Chinese inkoopmanagersindex wees vanochtend op een stagnerende Chinese economie. Maar de krimp in de industrie viel mee. Verkiezingsuitslagen in Japan werden niet goed ontvangen.

Nikkei 225             38.002,75 (4,6%)
Shanghai Composite     3.263,59 (+5,7%)
Hang Seng              21.321,97 (+3,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1162. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,1167.

USD/JPY Yen   142,08
EUR/USD Euro  1,1162
EUR/JPY Yen   158,59

MACRO-AGENDA:
03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - September (Chi)
06:30 Producentenprijzen - Augustus (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (Dld)
08:00 Economische groei - Tweede kwartaal def. (VK)
14:00 Inflatie - September vlpg (Dld)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - September (Dld)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.