Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX en de DAX gaan donderdag naar verwachting een verdeelde, maar weinig spannende opening tegemoet, terwijl weer veel bedrijven de boeken zullen openen.
IG voorziet een openingswinst van 12 punten voor de Duitse DAX en een min van 4 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 3 punten lager te openen. De AEX staat rond de slotstand van gisteren op 868.
De Europese beurzen zijn woensdag flink hoger gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei geen stappen tegen Fed-voorzitter Powell te overwegen en ook een mildere toon richting China aansloeg.

Economisch nieuws was er over de bedrijfsactiviteit in de dienstensector in de eurozone, die in april een verslechtering liet zien, terwijl deze in Japan en India aantrok. Dit wijst erop dat hogere Amerikaanse importheffingen de economieën op verschillende manieren beïnvloeden. De index voor de eurozone daalde van 51,0 in maart naar 49,7 in april, wat wijst op lichte krimp. De index voor de industrie was vrijwel ongewijzigd op 48,7 en dat was beter dan verwacht.
Ook steeg de export van de eurozone in maart, en steeg in die maand ook de mondiale staalproductie.
Stijgers en dalers
De Europese koersenborden waren veelal groen gekleurd en in Frankfurt werd de lijst aangevoerd door SAP, dat na sterke cijfers 10,6 procent kon bijschrijven.
Ook Deutsche Bank en Commerzbank beleefden een prima dag en wonnen 4,5 en 4,3 procent.
De grootste dalers waren Rheinmetall en E.ON met verliezen van 3,0 en 2,4 procent.
In Parijs was de dagwinst voor Eurofins Scientific na goed ontvangen kwartaalcijfers. Het aandeel won 12,0 procent.
STMicroelectronics en ArcelorMittal konden 6,0 en 5,3 procent bijschrijven.
De grootste daler was Thales. Het aandeel verloor 0,8 procent.
In Amsterdam wonnen Randstad en AkzoNobel 8,1 en 7,3 procent na cijfers.
In Brussel konden UCB en Melexis 4,7 en 4,4 procent bijschrijven.
SLOTSTANDEN
Euro STOXX 50 5.098,74 (+2,8%)
STOXX Europe 600 516,77 (+1,8%)
DAX 21.961,97 (+3,1%)
CAC 40 7.482,36 (+2,1%)
FTSE 100 8.403,18 (+0,9%)
SMI 11.808,71 (+1,4%)
AEX 869,67 (+1,5%)
BEL 20 4.286,28 (+1,1%)
FTSE MIB 36.457,68 (+1,4%)
IBEX 35 13.208,30 (+1,5%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat donderdag een lagere opening tegemoet.
De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, maar moesten wel wat van de flinke openingswinsten prijsgeven. Dit nadat de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent heeft laten weten dat de VS geen eenzijdige tariefverlaging hebben aangeboden aan China. Dat zei hij nadat er eerder berichten waren verschenen dat de VS een verlaging van de invoertarieven zouden overwegen.
Dat de geluiden uit het Witte Huis momenteel de financiële markten domineren zal geen verrassing zijn en zorgen de soms tegenstrijdige berichtgeving voor de nodige volatiliteit.
Zo zei president Donald Trump dinsdag dat hij bereid is een minder confronterende aanpak te hanteren in de handelsbesprekingen met China. Hij merkte op dat het huidige importtarief van 145 procent op Chinese importproducten "erg hoog is, en niet zo hoog zal zijn. ... Nee, het zal lang niet zo hoog zijn. Het zal aanzienlijk dalen. Maar het zal niet nul zijn", aldus Trump
Minister van Financiën Scott Bessent zei woensdag ook dat beide landen de kans hebben "een grote deal" te sluiten op handelsgebied. Maar Beijing moet dan wel de Chinese economie veranderen. Die drijft nu nog op de export van in China gefabriceerde producten, maar zou meer gericht moeten zijn op consumptie, voegde hij eraan toe.
"China moet veranderen. Het land weet ook dat het moet veranderen", aldus Bessent. Beijing kan daarmee starten door niet langer overcapaciteit te exporteren naar andere landen. China zou de binnenlandse vraag juist moeten stimuleren, meent Bessent. "Een dergelijke verschuiving zou bijdragen aan een wereldwijde heroriëntatie die de wereld zo hard nodig heeft."
China signaleerde open te staan voor gesprekken over importheffingen, maar niet zolang er voortdurend dreigementen uit het Witte Huis komen.
"We willen niet vechten, maar zijn daar niet bang voor. Als we vechten, doen we dat tot het einde. Als we praten, staat de deur wijd open", zei woordvoerder Guo Jiakun woensdag namens het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Beleggers waren ook opgelucht toen Trump dinsdag zei dat hij "niet van plan" is Powell te ontslaan, wiens termijn als Fed-voorzitter in mei 2026 afloopt. Dit was toch een soort ommekeer voor de president, die Powell maandag nog van alle kanten bekritiseerde door de leider van de centrale bank een "grote verliezer" te noemen en te eisen dat de rente verlaagd zou worden. Vorige week nog zei Trump in een bericht op Truth Social dat Powells "ontslag niet snel genoeg kon komen".
“We zijn in een omgeving gekomen waarbij één persoon in het Witte Huis met een tweet of een aankondiging het sentiment van de dag kan bepalen”, zei Albert Jellema, analist bij ProBeleggen.
Op het macro-economische front werd bekend dat de dienstensector in de Verenigde Staten in maart sterker dan verwacht was afgekoeld, terwijl de Amerikaanse industrie juist iets aantrok.
De samengestelde inkoopmanagersindex daalde zo van 53,5 in februari naar 51,2, de laagste stand in 16 maanden.
"De voorlopige data wijzen op een duidelijke vertraging van de groei van de bedrijfsactiviteit aan het begin van het tweede kwartaal", zei econoom Chris Williamson van S&P. Het optimisme over de vooruitzichten kreeg een knauw, terwijl de prijsdruk toenam. De Federal Reserve zal zich hier het hoofd over breken, volgens de econoom.
Ook bleken er in maart meer nieuwe eengezinswoningen te zijn verkocht in de Verenigde Staten. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 7,4 procent op maandbasis naar 724.000 woningen. Het cijfer is hoger dan de verwachting van economen, die hadden gerekend op 685.000 verkochte woningen.
Volgens het zogenaamde “Beige Book” zijn de Amerikaanse prijzen gestegen en de economische activiteit en werkgelegenheid zijn sinds maart in het grootste deel van het land nauwelijks veranderd.
Onzekerheid over het internationale handelsbeleid was alomtegenwoordig in alle rapporten en de vooruitzichten in verschillende districten verslechterden aanzienlijk naarmate de economische onzekerheid, met name rond tarieven, toenam, aldus de Amerikaanse centrale bank in haar laatste momentopname van de economische situatie in het land.
De olieprijzen daalden woensdag meer dan 2 procent vandaag, nadat volgens persbureau Reuters bronnen melden dat OPEC+ volgende maand de olieproductie mogelijk nog verder zal verhogen.
De goudprijs deed een flinke stap terug na de mildere toon vanuit het Witte Huis, terwijl de cryptomarkt opnieuw terreinwinst boekte.
De Amerikaanse rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar daalde tot 1,1314.
Stijgers en dalers
Het aandeel Tesla steeg 5,3 procent, na toch wel tegenvallende cijfers. Echter, de toezegging van Elon Musk om zich minder met 'DOGE' bezig te houden zorgde voor enige opluchting. Verder zijn dit jaar de ogen gericht op de lancering van de robot taxi en de goedkopere modellen waarvan veel verwacht wordt.
Intel steeg met 5,5 procent nadat Bloomberg meldde dat de noodlijdende chipfabrikant deze week plannen zou aankondigen om meer dan 20 procent van zijn personeel te ontslaan.
Enphase Energy daalde met 15,6 procent nadat de winst in het eerste kwartaal van de installateur van zonnepanelen voor woningen en opslagoplossingen de verwachtingen van Wall Street niet haalde.
Philip Morris heeft in het eerste kwartaal meer winst per aandeel geboekt dan verwacht en verhoogde de outlook. Voor dit jaar wordt gemikt op een dubbelcijferige groei en de winst per aandeel kan boven de 7,40 dollar uitkomen. Het aandeel won 2,3 procent.
Boeing won 6 procent, na meevallende cijfers. "We blijven gecommitteerd om fundamentele veranderingen door te voeren om volledig te herstellen in het huidige klimaat", aldus CEO Kelly Ortberg.
AT&T steeg 0,9 procent na winstgroei in het eerste kwartaal.
Intuitive Surgical, het medisch-technologische bedrijf, won 1,9 procent na beter dan verwachte cijfers.
Bristol Myers Squibb verloor 2,6 procent nadat een medicijn tegen schizofrenie geen goedkeuring kreeg, omdat na zes weken geen significant effect bij patiënten zichtbaar was.
Capital One rapporteerde kwartaalresultaten en won 3,6 procent.
CEO Sam Altman van OpenAI treedt terug als voorzitter van Okia. Dit opent de mogelijkheid voor een onderlinge overname.
S&P 500 index 5.375,86 (+1,7%)
Dow Jones index 39.606,57 (+1,1%)
Nasdaq Composite 16.708,05 (+2,5%)
AZIË
De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld.
Nikkei 225 35.037 (+0,5%)
Shanghai Composite 3.293 (-0,1%)
Hang Seng 21.805 (-1,2%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1335. Woensdagavond noteerde het muntpaar op 1,1314.
USD/JPY Yen 142,83
EUR/USD Euro 1,1335
EUR/JPY Yen 161,90
MACRO-AGENDA:
08:45 Consumentenvertrouwen - April (Fra)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - April (Dld)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Orders voor duurzame goederen - Maart (VS)
14:30 Chicago Fed index - Maart (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - Maart (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Flow Traders - Cijfers eerste kwartaal
07:00 Fugro - Cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering
07:00 KPN - Cijfers eerste kwartaal
07:00 Azelis - Cijfers eerste kwartaal
07:00 Kinepolis - Cijfers eerste kwartaal
07:00 BNP Paribas - Cijfers eerste kwartaal (Fra)
07:00 Delivery Hero - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
07:00 Orange - Cijfers eerste kwartaal (Fra)
07:00 Sanofi - Cijfers eerste kwartaal (Fra)
08:00 RELX - Cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering
08:00 Unilever - Cijfers eerste kwartaal
09:00 ING - Ex-dividend
13:00 Comcast - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Dow - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 PepsiCo - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Procter & Gamble - Cijfers derde kwartaal (VS)
18:00 Qrf - Cijfers eerste kwartaal
22:00 Alphabet - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Intel - Cijfers eerste kwartaal (VS)
00:00 DGB - Bava
00:00 Hydratec - Jaarvergadering
00:00 Barco - Jaarvergadering
00:00 UCB - Jaarvergadering
00:00 Umicore - Jaarvergadering
Reactie plaatsen
Reacties