Wat wordt bedoeld met de Big Reset?
De term "Big Reset" verwijst naar een concept dat de laatste tijd veel aandacht krijgt, vooral in economische en maatschappelijke discussies. Het gaat om een grootschalige herstructurering van ons huidige economische en sociale systeem. Dit idee wordt vaak in verband gebracht met het Wereld Economisch Forum (WEF) en hun plannen om een duurzamere en rechtvaardigere wereld te creëren na de uitdagingen van de pandemie. De Big Reset roept op om traditionele economische modellen te herzien, meer focus te leggen op duurzaamheid, inclusiviteit en het aanpakken van ongelijkheid. Hoewel sommigen dit zien als een kans voor positieve verandering, zijn er ook critici die waarschuwen voor mogelijke risico’s zoals verlies van individuele vrijheden en overmatige controle van centrale instanties. Het concept blijft een onderwerp van discussie en interpretatie.
Big Reset wapen tegen financiële crisis.
Minister van Financiën Scott Bessent zei zondag dat de regering-Trump zich richt op het voorkomen van een financiële crisis die het gevolg zou kunnen zijn van enorme overheidsuitgaven in de afgelopen jaren.
“Wat ik kon garanderen is dat we een financiële crisis zouden hebben gehad. Ik heb het bestudeerd, ik heb het geleerd, en als we deze bestedingsniveaus hadden bijgehouden dat - alles onhoudbaar was", zei Bessent op NBC's "Meet the Press". "We zijn opnieuw aan het resetten en we zetten de dingen op een duurzaam pad."
President Donald Trump heeft het op orde krijgen van het fiscale huis van de regering een prioriteit gemaakt sinds hij aantrad. Hij creëerde het zogenaamde Department of Government Efficiency, onder leiding van Elon Musk, om banen te schrappen en prikkels voor vervroegd pensioen bij meerdere federale agentschappen te leiden.
Toch verslechterde het Amerikaanse schuld- en tekortprobleem tijdens de eerste maand van Trump, toen het begrotingstekort voor februari de grens van $ 1 biljoen overschreed.
Bessent merkte op dat er "geen garanties" zijn dat er geen recessie zal zijn.
De markt heeft de laatste laatste ken een tumultueuze rit door gemaakt, aangezien de wijdverbreide tarieven van Trump bezorgdheid hebben gewekt over inflatie en economische vertraging. De S&P 500 daalde donderdag in een correctie van 10% ten opzichte van het hoogtepunt van februari toen de volatiliteit steeg.
Bessent gelooft dat terugval zoals die waar de markt zich nu bevindt goedaardig is, en het pro-bedrijfsbeleid van Trump zal de markt en de economie op de lange termijn stimuleren.
“Ik zit al 35 jaar in de beleggingssector en ik kan je vertellen dat correcties gezond zijn. Ze zijn normaal, zei hij. “Wat niet gezond is, is eerlijk, dat je deze euforische markten krijgt. Zo krijg je een financiële crisis. Het zou veel gezonder zijn geweest als iemand in '06, '07 op de rem had gezet. We zouden de problemen in '08 niet hebben gehad.”
“Ik maak me geen zorgen over de markten. Op de lange termijn, als we een goed belastingbeleid, deregulering en energiezekerheid implementeren, zullen de markten het geweldig doen”, voegde Bessent eraan toe. "Ik zeg dat een week de markt niet maakt."
Reactie plaatsen
Reacties