Forse klap omlaag...

Gepubliceerd op 27 januari 2025 om 08:32

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de DAX gaan maandag een lagere opening tegemoet, in aanloop naar een drukke week met onder meer rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank en veel bedrijfscijfers, waaronder vier van de 'magnificent 7'. 

IG voorziet een openingsverlies van 100 punten voor de Duitse DAX en een min van 163 punten voor de Franse CAC 40.

De Britse FTSE lijkt 22 punten lager te openen. De AEX future staat een flink stuk onder de onderste lijn van de stijgende wig (888) waardoor het patroon zeer waarschijnlijk zal worden afgerond als omkeerpatroon...

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager geëindigd. Het was wel een week met records voor de Stoxx Europe 600, Duitse DAX en Britse FTSE, maar richting het weekend namen deze indices wel gas terug.

Toch lijken Europese aandelen steeds meer in trek, in aanloop naar het cijferseizoen dat aan deze kant van de Atlantische Oceaan komende week echt loskomt.

Europese aandelen zullen een flinke duw in de rug krijgen als de kwartaalcijfers meevallen, verwachten analisten van Deutsche Bank. De Duitse bank denkt dat de winsten van de bedrijven in de Stoxx Europe 600 met 4 procent zijn gestegen op jaarbasis. De consensus gaat echter uit van een daling van 6 procent, aldus de bank.

Deutsche Bank heeft een overweging in Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen. En dat pakt vooralsnog goed uit, aldus de analisten.

Verder heerste er afgelopen week ook opluchting dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump niet concreet dreigt met importheffingen op Europese producten. Hij lijkt zijn pijlen vooralsnog vooral te richten op buurlanden Mexico en Canada.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de economie in de eurozone in januari weer licht is gegroeid. Daarbij vertraagde de groei van de dienstensector licht, terwijl de industrie minder hard kromp. Zo kwam de samengestelde inkoopmanagersindex uit op 50,2 in januari, van 49,6 in december. Dit is de hoogste stand in vijf maanden.

"De start van het nieuwe jaar is licht bemoedigend", zei hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.

Maar de ontwikkeling van de prijzen geeft wel reden tot zorg, met een stijging van de diensteninflatie, "en dat in aanloop naar de ECB-vergadering [deze] week". De Europese Centrale Bank maakt komende donderdag zijn rentebesluit bekend, met vermoedelijk opnieuw een verlaging van 25 basispunten.

De Bank of Japan was vrijdag al aan zet en verhoogde de rente met 25 basispunten naar 0,50 procent. ING wees op de nieuwe inflatieverwachtingen, die tot en met 2026 flink hoger zijn. De analisten verwachten een volgende renteverhoging van 25 basispunten in mei.

Bedrijfsnieuws

Duitse autofabrikanten deden vrijdag goede zaken, terwijl Europese bankaandelen reageerden op nieuws in de sector. Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW en Porsche AG stegen 1,3 tot 2,7 procent.

Monte dei Paschi di Siena lanceerde een overnamebod op alle aandelen van Mediobanca ter waarde van 13,3 miljard euro. MPS sprak in een toelichting over de vorming van een nieuwe kampioen in de Italiaanse bankensector, met sterke posities in verschillende eindmarkten. Ook noemde MPS het een goede deal voor de aandeelhouders van beide banken.

Aandelen van MPS daalden met bijna 7 procent, terwijl die van Mediobanca met bijna 8 procent stegen.

CFO Javier Pano van het Spaanse Caixabank sprak ondertussen met Reuters over een hoognodige consolidatie in de Europese bankensector. "Uiteindelijk gaat het om schaal. Dan ben je in staat om de kosten te optimaliseren en efficiënter te zijn", aldus Pano. "Europa heeft grotere banken nodig."

CEO Steven van Rijswijk van ING zei eerder deze week iets soortgelijks in Davos tijdens het World Economic Forum.

Aandelen van Caixabank stegen met 1,1 procent en ING daalde met 0,4 procent. Deutsche Bank sloot vlak en Société Générale steeg licht.

Het aandeel Burberry deed goede zaken in Londen, met een plus van bijna 10 procent. De omzetdaling viel mee in het afgelopen kwartaal en het Britse modemerk denkt dat de verliezen uit de eerste helft in de tweede jaarhelft grotendeels kunnen worden gecompenseerd, "ondanks het onzekere macro-economische klimaat".

Franse sectorgenoten als LVMH en Kering stegen 1,9 en 4,5 procent.

Ook drankenproducent Diageo viel vrijdag positief op in Londen. Het bedrijf overweegt om zijn belangrijke biermerk Guinness te verkopen of af te splitsen tot een aparte beursnotering. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Guinness zou meer dan 10 miljard dollar waard zijn. Diageo won 4,3 procent, terwijl de Franse sectorgenoot Pernod Ricard 4,5 procent won.

De aandelen van Novo Nordisk stegen vrijdag met 7,1 procent in Kopenhagen, nadat de Deense farmareus positieve studieresultaten kon overleggen voor een nieuwe generatie afslankmiddelen.

Signify daalde licht in Amsterdam. De kwartaalupdate van vrijdag, die werd vergezeld van een nieuw aandeleninkoopprogramma en het aangekondigde vertrek van de CEO, was volgens Degroof Petercam niet heel verrassend. De outlook voor 2025 van een vlakke marge, noemde de bank een tegenvaller, maar die wordt gecompenseerd door een stevig inkoopprogramma van eigen aandelen.

Euro STOXX 50         5.219,37 (+0,04%)
STOXX Europe 600        530,07 (-0,05%)
DAX                          21.394,93 (-0,1%)
CAC 40                      7.927,62 (+0,4%)
FTSE 100                    8.502,35 (-0,7%)
SMI                           12.287,28 (+0,2%)
AEX                                901,33 (-0,9%)
BEL 20                        4.258,02 (+0,4%)
FTSE MIB                    36.200,72 (+0,2%)
IBEX 35                       11.982,60 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet, in aanloop naar het rentebesluit van de Fed , meerdere bedrijven die de boeken openen en de belangrijke PCE-inflatie data op vrijdag.

Vooral de Nasdaq lijkt het zwaar te verduren te krijgen bij de opening van de handel vanmiddag.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag licht lager geëindigd, maar de eerste beursweek onder de nieuwe president Donald Trump verliep wel positief voor de drie grote indices.

"We kunnen Trump tot nu toe niet beschuldigen van het gebrek aan mooie beloftes. Beleggers willen graag geloven wat Trump allemaal roept, maar sommige 'beloftes' zou ik wel met een korreltje zout nemen", waarschuwde investment manager Simon Wiersma van ING.

Wall Street kreeg donderdag nog een impuls nadat Trump zei dat hij "zou eisen dat de rente onmiddellijk daalt" toen hij de wereldleiders toesprak tijdens het World Economic Forum in Davos. De president zei ook dat hij Saoedi-Arabië en andere OPEC-landen zal vragen de olieprijs te verlagen.

De olieprijs stond afgelopen week onder druk, ook omdat Trump de noodtoestand op energiegebied uitriep in de VS, zodat er meer naar olie geboord kan worden. Hiermee kan Amerika zijn strategische reserves verhogen.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild verwacht echter niet dat Saoedi-Arabië gehoor zal geven aan het verzoek van Trump om de prijzen te verlagen.

"Hun doel is om zoveel mogelijk binnen te halen zolang het duurt. Een minimumprijs per vat van 80 dollar is wat Saoedi-Arabië op zijn minst nodig heeft om de binnenlandse begroting in evenwicht te houden", aldus de beleggingsstrateeg. WTI verloor op weekbasis 3,5 procent.

Ook zou Trump liever geen importheffingen gebruiken tegen China, zei hij tegen Fox News. Deze uitspraak zette de dollar lager ten opzichte van de Chinese yuan, maar ook de euro.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industrie in de VS in januari weer is gegroeid, terwijl in de dienstensector sprake was van een groeivertraging. Toch lijkt de Amerikaanse economie het jaar goed begonnen, volgens Chris Williamson.

De stijgende prijzen zijn wel een punt van zorg, zei de econoom van S&P Global. Als die verder stijgen, kan dit de bezorgdheid vergroten dat een combinatie van robuuste economische groei, een sterke banenmarkt en hogere inflatie, de Fed zal dwingen tot een meer "havikistische beleidsaanpak", aldus Williamson.

Later deze week komt de Fed met zijn rentebesluit, waarbij wordt gerekend op een pauze. Momenteel wordt een volgende renteverlaging niet voor juni verwacht.

Verder daalde het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in januari, terwijl de inflatieverwachting omhoog ging. De bestaande woningverkopen in de VS stegen in december, net als de huizenprijzen.

Bedrijfsnieuws

Meta zal in 2025 stevig investeren in AI, schreef CEO Mark Zuckerberg op Facebook. Het aandeel won vrijdag 1,7 procent. Andere bekende AI-aandelen, zoals Microsoft, Apple en Nvidia, leverden in. Nvidia daalde zelfs met 3,1 procent.

"We zijn van plan om dit jaar 60 tot 65 miljard dollar te investeren, terwijl we onze AI-teams aanzienlijk laten groeien", aldus Zuckerberg, die toevoegde dat er voldoende geld is om de komende jaren te kunnen blijven investeren.

American Express kon sterke cijfers overleggen over het afgelopen kwartaal en ook 2024 was "opnieuw een sterk jaar", zei de creditcardmaatschappij vrijdag. De uitgaven met de kaarten van het bedrijf stegen naar een recordniveau. American Express verloor vrijdag toch 1,5 procent, nadat het aandeel donderdag nog op een recordniveau sloot.

Verizon zag in het vierde kwartaal het aantal abonnees in het snelste tempo in vijf jaar toenemen. Dit had onder meer te maken met het zogeheten Second Number-programma, waarmee op één mobiele telefoon twee nummers kunnen worden gebruikt. Het aandeel won 0,9 procent.

Texas Instruments daalde vrijdag met 7,5 procent nadat het chipbedrijf over het vierde kwartaal weliswaar een winst en omzet rapporteerde die de verwachtingen van analisten overtroffen, maar tegelijkertijd een outlook presenteerde die tegenviel. In een toelichting zei het bedrijf dat de automarkten in Europa, de VS en Japan zwak blijven.

Boeing verloor 1,4 procent. De vliegtuigbouwer verwacht in het vierde kwartaal een verlies van 5,46 dollar per aandeel, wat veel meer is dan de 1,55 dollar die de markt had verwacht, terwijl de omzet vermoedelijk ook onder de verwachting uitkomt, wanneer het bedrijf volgende week met volledige cijfers komt. Boeing had in het najaar te kampen met de impact van een staking en daaruit voortvloeiend een reorganisatie.

Tesla daalde ook met 1,4 procent. De fabrikant van elektrische voertuigen zal in maart een vernieuwde versie van de Model Y gaan leveren. De Model Y Juniper zal 59.990 dollar kosten. Dat is ongeveer 25 procent meer dan de vorige versie. Het nieuwste exemplaar is voorzien van Tesla's volledige zelfrijdende software en krijgt een groter bereik van 320 mijl.

Twilio steeg met 20 procent. De maker van bedrijfscommunicatiemiddelen wist afgelopen kwartaal voor het eerst een positief bedrijfsresultaat te boeken. Ook de outlook stemde beleggers tevreden.

De in de VS genoteerde aandelen van Ericsson daalden met ruim 14 procent, na tegenvallende resultaten.

S&P 500 index               6.101,24 (-0,3%)
Dow Jones index            44.424,25 (-0,3%)
Nasdaq Composite           19.954,30 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen laten maandagochtend een verdeeld beeld zien, waarbij de Chinese beurzen wat terrein winnen , maar Japan en India een stap terug moeten doen.

De groei van de Chinese fabrieksactiviteiten in januari kromp onverwachts, waarbij de officiële inkoopmanagersindex voor januari uitkwam op 49,1, terwijl economen 50,1 hadden verwacht. In december stegen daarentegen de industriële winsten van China met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De Australische, Taiwanese en Zuid-Koreaanse markten waren vanwege feestdagen gesloten.

Nikkei 225               39.688,252 (-0,6%)
Shanghai Composite    3.255,23 (+0,1%)
Hang Seng                 20.238,37 (+0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0461. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0495.

USD/JPY Yen   155,97
EUR/USD Euro  1,0461
EUR/JPY Yen   163,18

MACRO-AGENDA:

10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Januari (Dld)
14:30 Chicago Fed index - December (VS)
16:00 Nieuwe woningverkopen - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 Ryanair - Cijfers derde kwartaal (VK)
13:00 AT&T - Cijfers vierde kwartaal (VS)



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.