AEX & Dax wachten op ECB later deze week

Gepubliceerd op 10 december 2024 om 08:30

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de DAX gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, nadat maandag de opmars in de VS wat stagneerde...

IG voorziet een openingsverlies van 64 punten voor de Duitse DAX en een min van 31 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 41 punten lager te openen.De AEX future staat op dit moment op een stand van 891 en dat is 3 puntjes lager dan de slotstand van gisteren, maar nog altijd binnen de zijwaartse range 885/895...

De aandelenmarkten in Europa bleven maandag dicht bij huis, waarbij defensie-aandelen onder druk stonden en aandelen van luxemerken juist in trek waren.

Inflatiecijfers en geopolitieke invloeden domineren vermoedelijk deze beursweek, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, waarmee hij onder andere wees naar de geopolitieke onzekerheden in het Midden-Oosten, na de afzetting van de Syrische president Bashar al-Assad, maar ook de politieke onrust in Frankrijk en Zuid-Korea plus de oorlog in Oekraïne.

Donald Trump riep zondag op tot een onmiddellijke wapenstilstand tussen Oekraïne en Rusland, nadat de aankomende Amerikaanse president in het weekend in Parijs de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy ontmoette.

Daarnaast kijkt de markt uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. "Gezien de onzekerheid over wat de neutrale bandbreedte van de rente is en de nog steeds te hoge inflatie....zullen de beleidsrentes waarschijnlijk geleidelijk blijven dalen richting neutraal", zei portfoliomanager Konstantin Veit van Pimco.

Naast de ECB komen ook de centrale banken van onder andere Zwitserland, Canada en Australië deze week met hun respectieve rentebesluiten naar buiten.

De markt haalde maandag beperkt steun uit berichten dat China van plan is om het monetaire beleid volgend jaar verder te versoepelen en de begrotingsuitgaven te vergroten, terwijl het land zich schrap zet voor een tweede handelsoorlog met de VS na het aantreden van Trump begin januari.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de inflatie in China in november is afgenomen. De consumentenprijzen daalden met 0,6 procent op maandbasis, na een daling van 0,3 procent in oktober. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 0,2 procent, van 0,3 procent een maand eerder.

Ondertussen daalden de producentenprijzen in China in november opnieuw, met 2,5 procent, maar dat was een meevaller in verhouding tot de afname met 2,8 procent die werd voorzien.

"De markten zullen waarschijnlijk rekening gaan houden met verdere renteverlagingen door de PBoC", zei beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van Europese defensiebedrijven gingen maandag onderuit, na de oproep van Trump tot een direct staakt-het-vuren in Oekraïne. Renk Group daalde met 8,0 procent, Hensoldt leverde 8,4 procent in en Rheinmetall verloor 6,0 procent. MTU Aero Engines hield de schade beperkt tot een min van 1,4 procent.

Sectorgenoten Thales en Safran verloren meer dan een procent in Parijs. Het Zweedse Saab daalde met 6,4 procent, het Italiaanse Leonardo verloor 4,8 procent en het Britse BAE Systems 2,5 procent.

In Frankfurt steeg BASF met 2,7 procent, koploper Mercedes-Benz won 3,2 procent en BMW eindigde 2,5 procent hoger. Vastgoedbedrijf Vonovia daalde met 3,5 procent, terwijl Deutsche Telekom 2,1 procent moest laten gaan.

RBC Capital Markets schreef in een rapport dat luxebedrijven na een periode van scherpe omzetdalingen een ommekeer zullen zien, met een mogelijke stabilisering of verbetering van de groeitrends, misschien zelfs al in het vierde kwartaal. LVMH en Burberry zijn de favoriete aandelen van RBC.

LVMH ging maandag aan kop in de CAC 40 met een plus van 3,5 procent. Kering steeg ook 3,5 procent en Pernod Ricard ging 2,7 procent hoger. Ook Franse banken als BNP Paribas en Société Générale deden goede zaken, net als ArcelorMittal.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield moest 1,6 procent laten gaan.

In Amsterdam ging Prosus aan kop met een winst van 2,5 procent. RELX bungelde onderaan met een verlies van 1,9 procent, terwijl sectorgenoot Wolters Kluwer 0,9 procent daalde. KPN verloor 1,5 procent.

In Brussel won Umicore 2,5 procent. D'Ieteren verloor 3,5 procent.

Euro STOXX 50         4.985,46 (+0,2%)
STOXX Europe 600        521,22 (+0,1%)
DAX                  20.345,96 (-0,2%)
CAC 40                7.480,14 (+0,7%)
FTSE 100              8.352,08 (+0,5%)
SMI                  11.761,72 (-0,2%)
AEX                     894,72 (+0,3%)
BEL 20                4.230,52 (-0,3%)
FTSE MIB             34.559,83 (-0,6%)
IBEX 35              12.011,50 (-0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet, in afwachting van de belangrijke inflatiecijfers die woensdag staan geagendeerd.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd, nadat de S&P 500 en Nasdaq vrijdag nog hun records wisten aan te scherpen, aan het einde van een positieve week. De Dow Jones index lijkt voorlopig te hebben gepiekt net boven 45.000 punten.

De beurzen wachten op nieuwe inflatiecijfers uit de VS, die woensdag verschijnen en de laatste indicator zullen zijn voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Het Amerikaanse banenrapport van vrijdag verhoogde de verwachting van een renteverlaging met 25 basispunten. Maandag was de kans op een dergelijke verlaging bijna 86 procent.

Volgens Simon Wiersma van ING was het Amerikaanse banenrapport "per saldo" prima en onderstreept het een goed draaiende economie.

"Het bevestigt echter ook dat de inflatie op de korte termijn niet snel verder zal vertragen. Toch gaan we ervan uit dat de Fed op haar beleidsvergadering van 18 december de beleidsrente met nog eens 25 basispunten zal verlagen naar 4,25 tot 4,50 procent, omdat deze de economie nu nog teveel afremt", zei de investment manager.

In 2025 zullen er naar verwachting nog drie renteverlagingen van ieder 25 basispunten volgen, aldus Wiersma.

De nieuwe president Amerikaanse Donald Trump heeft intussen aangekondigd dat hij Fed-voorzitter Jerome Powell niet zal ontslaan.

China gebruikte maandag stevige woorden om een sterkere stimulering van zijn economie met overheidsgeld aan te kondigen. Beijing maakt zich op voor een handelsoorlog met de VS onder het aankomende presidentschap van Trump.

In Zuid-Korea stond de markt opnieuw onder druk. De leider van de regeringspartij zei dat de president Yoon Suk Yeol niet meer betrokken is bij de regering van het land. De president staat onder zware druk sinds hij vorige week de noodtoestand uitriep en die enkele uren later weer moest intrekken.

In het Midden-Oosten kwam het regime van de familie Assad in Syrië ten val, nadat legers van opstandelingen de hoofdstad Damascus in bezit namen. President Bashar al-Assad vluchtte naar Rusland. Analisten voorspellen dat de situatie gespannen zal blijven.  

De Amerikanen hebben zich teruggetrokken uit het land en de vraag is hoe zij om zullen gaan met de nieuwe situatie. Een van de voornaamste rebellenlegers, Hayat Tahrir al-Sham, staat nog als terroristische organisatie te boek in de VS.

De ontwikkelingen in Syrië worden gezien als een positieve factor om de week mee te beginnen, maar de impact voor de oliemarkten zou van korte duur kunnen zijn, denkt Stephen Innes van SPI Asset Management. De WTI-olieprijs steeg maandag met 1,7 procent.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van adverteerders waren in trek, nadat Omnicom en Interpublic een langverwachte fusie aankondigden, die de sector zal transformeren. Interpublic steeg met 3,5 procent op het nieuws over de overname door Omnicom, dat zelf ruim 10 procent liet gaan.

Mondelez onderzoekt opnieuw een overname van chocoladefabrikant Hershey. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van informatie van ingewijden. Een combinatie zou een gigantische voedselproducent creëren met een omzet van bijna 50 miljard dollar, aldus Bloomberg. In 2016 deed Mondelez ook al een overnamepoging, maar toen werd een bod van 23 miljard dollar door Hershey afgeslagen. Het aandeel Hershey steeg maandag met bijna 11 procent. Mondelez leverde 2,3 procent in.

Nvidia daalde met 2,6 procent, nadat bekend werd dat China een onderzoek is begonnen naar de chipmaker wegens vermoedelijke overtreding van de anti-monopoliewetten van het land.

Topman Matt Murphy van Marvell Technology is niet beschikbaar om het veel grotere Intel te leiden, na het vertrek van Pat Gelsinger. Het aandeel Intel verloor 0,5 procent. Marvell verloor 5,7 procent.

AppLovin daalde met 14,7 procent nadat het bedrijf niet werd opgenomen in de S&P500 index. Eerder had Barron's voorspeld dat dat wel zou gebeuren.

Super Micro Computer heeft uitstel van Nasdaq gekregen voor zijn jaarverslag tot 25 februari en verwacht dat dit genoeg tijd zal zijn. Het aandeel steeg uiteindelijk met 0,5 procent, nadat er eerder nog een grotere winst op het bord stond. 

Maandag nabeurs stonden de resultaten van Oracle op de rol. In aanloop daalde het aandeel met 0,6 procent. In de nabeurshandel kwam daar een verlies van 6 procent bij, nadat de winst en omzet in het tweede kwartaal van het lopende boekjaar minder hard stegen dan verwacht. Wel groeiden de cloudactiviteiten harder dan in het eerste kwartaal.

S&P 500 index               6.052,85 (-0,6%)
Dow Jones index            44.401,93 (-0,5%)
Nasdaq Composite           19.736,69 (-0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger, waarbij het vertrouwen werd versterkt door de aankondiging van Beijing om volgend jaar 'meer proactieve' begrotingsmaatregelen en een 'gematigd' soepeler monetair beleid als onderdeel van de inspanningen om de binnenlandse consumptie te stimuleren.

De rente in Australië bleef onveranderd op 4,35 procent.

Nikkei 225             39.297,08 (+0,4%)
Shanghai Composite    3.444,19 (+1,2%)
Hang Seng              20.575,88 (+0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0562. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0551. ING denkt dat de euro op korte termijn onder 1,05 kan zakken na de inflatiecijfers uit de VS en het rentebesluit van de ECB.

USD/JPY Yen   150,90
EUR/USD Euro  1,0562
EUR/JPY Yen   159,37

MACRO-AGENDA:

06:30 Inflatie - November def. (NL)
06:30 Industriële productie - Oktober (NL)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
08:00 Inflatie - November def. (Dld)
14:30 Arbeidskosten - Derde kwartaal (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Aalberts - Beleggersdag
09:00 D'Ieteren - Ex-dividend
17:45 Colruyt - Halfjaarcijfers
22:00 GameStop - Cijfers derde kwartaal (VS) 



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.