Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan maandag naar verwachting een nagenoeg vlakke opening tegemoet...
IG voorziet een openingswinst van 9 punten voor de Duitse DAX, een min van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 7 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future is het afgelopen uur iets teruggezakt tot aan 915/914...
De komende beursweek staat in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag, terwijl het cijferseizoen echt losbarst. Maar de week begint vermoedelijk rustig. In de Verenigde Staten is maandag Columbus Day. Wall Street is wel regulier open, maar beleggers genieten mogelijk van een lang weekend.
De Europese beurzen zijn vrijdag na een sterke middaghandel hoger gesloten, waarbij beleggers met name naar Wall Street keken voor de richting waar onder andere de producentenprijzen op de agenda stonden.
Uit de cijfers bleek dat de Amerikaanse producentenprijzen in september stabiel zijn gebleven. De data zouden volgens marktvolgers moeten helpen om de zorgen van beleggers over een mogelijke hernieuwde versnelling van de inflatiedruk te verminderen, die de plannen van de Federal Reserve om de rente te verlagen, in de war zou kunnen schoppen.
"De PPI van vandaag was een beetje een gemengde boel, maar over het geheel genomen zou het moeten helpen om de onmiddellijke zorgen over het opnieuw oplopen van de inflatie na de CPI-cijfers van gisteren te verminderen. De Fed ligt nog steeds op koers om de rente in november met nog eens 0,25 procent te verlagen", zei analist Chris Larkin van E*TRADE van Morgan Stanley.
Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat Duitse consumentenprijzen in september minder hard zijn gestegen. De inflatie daalde van 1,9 procent naar 1,6 procent. De kerninflatie bedroeg 2,7 procent.
De industriële productie in het VK is in augustus op maandbasis gestegen met 0,5 procent, terwijl analisten rekenden op een stijging van 0,2 procent.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt steeg Siemens Energy met 3,3 procent, Airbus won 3,9 procent en Porsche noteerde 2,3 procent hoger. Rheinmetall daalde 1,6 procent en Bayer verloor 1,9 procent.
In Parijs noteerde vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield 2,1 procent hoger, terwijl Stellantis 2,8 procent verloor, nadat vanochtend bekend werd dat het management flink wordt opgeschud.
In Amsterdam ging Wolters Kluwer aan kop met een winst van 1,2 procent, terwijl sectorgenoot RELX 1,0 procent steeg. DSM-Firmenich bungelde onderaan met een verlies van 0,8 procent.
In Brussel won UCB 2,1 procent, terwijl Melexis 0,6 procent daalde.
Sainsbury verloor 5,9 procent. De grootste aandeelhouder van de Britse supermarktketen, de Qatar Investment Authority, zou voor 400 miljoen dollar aan aandelen willen verkopen. Sectorgenoot Ocado daalde met 2,4 procent.
Euro STOXX 50 5.003,92 (+0,7%)
STOXX Europe 600 521,98 (+0,6%)
DAX 19.373,83 (+0,9%)
CAC 40 7.577,89 (+0,5%)
FTSE 100 8.253,65 (+0,2%)
SMI 12.154,19 (+0,6%)
AEX 915,96 (+0,5%)
BEL 20 4.283,23 (+0,9%)
FTSE MIB 34.308,01 (+0,7%)
IBEX 35 11.720,00 (+0,5%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag naar verwachting ook nagenoeg vlak.
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag nog hoger gesloten met nieuwe records voor de S&P 500 en de Dow.
Grote Amerikaanse financiële instellingen, zoals JP Morgan Chase & Co, BlackRock en Wells Fargo, stegen vrijdag, een teken dat het derde kwartaalcijferseizoen in de VS sterk is begonnen. De cijfers overtuigden beleggers ervan dat de Amerikaanse consument er nog steeds goed voor staat.
"Bij de start van het cijferseizoen waren er wat zorgen over de consument. Investeerders zochten [in de cijfers] naar tekenen van meer slechte leningen. Maar deze kwartaalcijfers laten zien dat de consument er behoorlijk goed voorstaat", zei analist George Cipolloni van Penn Mutual Asset Management.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in september stabiel zijn gebleven, terwijl de markt rekenden op een stijging van 0,1 procent op maandbasis.
"De PPI van vandaag was een beetje een gemengde boel, maar over het geheel genomen zou het moeten helpen om de onmiddellijke zorgen over het opnieuw oplopen van de inflatie na de CPI-cijfers van gisteren te verminderen. De Fed ligt nog steeds op koers om de rente in november met nog eens 0,25 procent te verlagen", zei analist Chris Larkin van E*TRADE van Morgan Stanley.
"Er was deze week veel economisch nieuws, maar de markt bleef reageren op het game-changing banenrapport van vorige week", zeiden economen van FHN Financial in New York, eraan toevoegend dat de markt het inmiddels eens is met de voorspelling van Fed-functionarissen [in de dot-plot van september] dat de federal funds rate tegen het einde van het jaar moet zijn gedaald tot een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent, van de huidige bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent.
De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 1 basispunt lager op 4,081 procent, terwijl de tweejaarsrente 5 basispunten daalde tot 3,943 procent.
Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in oktober is gedaald, terwijl de inflatieverwachting op de korte termijn opliep, maar voor de langere termijn juist iets daalde. De vertrouwensindex daalde van 70,1 naar 68,9.
De november-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,29 dollar, ofwel 0,38 procent, lager op 75,56 dollar. Op weekbasis steeg de olieprijs echter met 1,59 procent.
Maandag staan in de VS geen macro-publicaties op de agenda. Ondanks de viering van Columbus Day openen de financiële markten gewoon de deuren.
Bedrijfsnieuws
JPMorgan Chase floreerde afgelopen kwartaal in een klimaat van stijgende rentes en dat leverde beter dan verwachte cijfers op. In een toelichting wees CEO Jamie Dimon erop dat de huidige geopolitieke situatie verraderlijk is en verder verslechterd. Dat zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de economie, zei de topman. Zijn financieel directeur Jeremy Barnum leek optimistischer en stelde dat de resultaten van JPMorgan overeenkomen met een zachte economische landing. Het aandeel steeg 4,4 procent.
Voor Wells Fargo was het derde kwartaal solide en hoewel de winst daalde, kwam die wel hoger uit dan verwacht. Verder ging er minder geld naar de stroppenpot voor slechte leningen. Wel werd de bank iets voorzichtiger over de outlook voor de nettorentebaten. Het aandeel steeg 5,6 procent.
BlackRock heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder zien stijgen, terwijl het beheerd vermogen op een nieuw record uitkwam. De winst per aandeel van 10,90 dollar was beter dan de 9,98 dollar waar de markt op rekende. Het aandeel steeg 3,6 procent.
Bank of New York Mellon boekte in het derde kwartaal een hogere winst die ook beter was dan verwacht, terwijl ook de omzet, fees en nettorentebaten stegen. Het aandeel daalde echter 0,4 procent.
Pfizer daalde 0,6 procent, ondanks het nieuws dat de farmaceut goedkeuring kreeg van de FDA voor een medicijn voor de behandeling van hemofilie A of B. Het medicijn, hympavzi, is het eerste medicijn voor de behandeling van hemofilie dat maar één keer per week subtucaan [onder de huid] hoeft te worden toegediend.
Tesla heeft donderdag laat zijn langverwachte robotaxi gepresenteerd tijdens een evenement in Californië, waar een prototype werd getoond van de Cybercab, een autonoom rijdend voertuig zonder stuur of pedalen, waarvan CEO Elon Musk zei dat deze minder dan 30.000 dollar zal gaan kosten. Musk beloofde ook dat reguliere Tesla’s, zoals de Model 3 en Model Y, in 2025 volledig autonoom kunnen rijden, zonder toezicht. Tesla introduceerde ook de Robovan. Het aandeel daalde 8,8 procent.
Aandelen van taxidiensten Lyft en Uber stegen respectievelijk 9,6 procent en 10,8 procent.
Advanced Micro Devices leverde donderdag nog 4 procent in, ondanks dat de chipproducent zich positiever uitliet over de AI-markt. Vrijdag steeg het aandeel met 2,3 procent.
Nvidia sloot vlak na een koerswinst van 1,6 procent op donderdag.
S&P 500 index 5.815,03 (+0,6%)
Dow Jones index 42.863,86 (+1,0%)
Nasdaq Composite 18.342,94 (+0,3%)
AZIË
De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend hoger, met een plus van 0,6 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 1,7 procent voor de beurs in Shanghai. De beurs in Hongkong verloor daarentegen 0,4 procent.
De deflatoire trends in China en gebrek aan duidelijkheid over de plannen van de Chinese overheid om de economische problemen aan te pakken, zorgden toch voor wat teleurstelling.
Nikkei 225 39.605,80 (+0,6%)
Shanghai Composite 3.271,06 (+1,7%)
Hang Seng 21.164,93 (-0,4%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,0924. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0936 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0953 op de borden.
USD/JPY Yen 149,27
EUR/USD Euro 1,0924
EUR/JPY Yen 163,06
MACRO-AGENDA:
14:00 Maandrapport OPEC
15:30 Wall Street regulier open op Columbus Day
BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten
Reactie plaatsen
Reacties