Vlak tot iets lagere opening AEX & Dax

Gepubliceerd op 24 juni 2024 om 07:46

Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan maandag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet. Het is wachten op nieuwe impulsen voor meer duidelijkheid...

IG voorziet een openingsverlies van 19 punten voor de Duitse DAX en een min van 30 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 28 punten lager te openen. Onze eigen AEX index beweegt in een zijwaartse range tussen 935/918 waarbij we tussen 925/922 bewegen.

De Europese beurzen namen vrijdag gas terug richting het weekend, maar wisten op weekbasis wel te stijgen.

De Franse CAC 40, die vorige week nog ruim 6 procent daalde door de politieke onrust die is ontstaan door de onverwachte parlementsverkiezingen later deze maand, wist met ruim anderhalf procent te herstellen.

Een Franse veiling van staatsobligaties behaalde afgelopen week een redelijk bevredigend resultaat, volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. En dat gaf beleggers ook vertrouwen om weer Franse aandelen op te pikken, voegde Simon Wiersma van ING toe.

Vrijdag was er aandacht voor de mondiale inkoopmanagersindices. In Japan kromp de dienstensector in juni en groeide de industrie nog nipt, waardoor de samengestelde index per saldo uitkwam op 50,0, wat stilstand van de economische activiteit impliceert.

In Duitsland kwam de verwachte verbetering niet. De industrie kromp harder deze maand, terwijl de dienstensector minder hard groeide. De samengestelde index daalde van 52,4 tot 50,6. In Frankrijk krompen de industrie en dienstensector in juni onverwacht harder en daalde de samengestelde index van 48,9 tot 48,2.

In de eurozone als geheel was het beeld in juni niet anders en daalde de samengestelde index van 52,2 tot 50,8.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank was vrijdag negatief verrast dat er een einde kwam aan het herstel in de Europese industrie. De pijn zit volgens de econoom vooral bij de nieuwe orders, die duidelijk meer afnamen dan in mei.

Daarmee is de dienstensector, wat De la Rubia betreft, nog altijd de sterkhouder van de economie in de eurozone. De economie moet in het tweede kwartaal volgens de hoofdeconoom nog altijd een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis kunnen laten zien.

"De lagere PMI in juni wijst erop dat de groei in het tweede kwartaal trager kan zijn dan aanvankelijk werd verwacht. Nu de prijsdruk volgens de enquête afneemt, bevestigt dit het beeld van een gematigd economisch klimaat in lijn met de verwachtingen van een zeer voorzichtige versoepeling door de Europese Centrale Bank", zei econoom Bert Colijn van ING in een reactie op de inkoopdata.

Positief is volgens Colijn dat de samengestelde index van 50,8 voor de eurozone "nog steeds overeenkomt met een bescheiden groei en het belangrijkste: de inflatiedruk is volgens de enquête opnieuw gematigd. Dit komt overeen met een omgeving die de deur openhoudt voor verdere renteverlagingen door de ECB dit jaar", aldus de econoom van ING.

In het Verenigd Koninkrijk, waar mogelijk in augustus de rente wordt verlaagd door de Bank of England, groeide de industrie in juni iets harder, maar liep de activiteit in de dienstensector terug, waardoor de samengestelde index daalde tot 51,7 en daarmee het laagste niveau in zeven maanden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt deed Covestro goede zaken, met een winst van bijna twee procent. Deutsche Boerse steeg meer dan een procent. Siemens Energy leverde juist ruim vijf procent in, terwijl Infineon drie procent liet gaan. Elders stonden sectorgenoten STMicroelectronics en ASML ook onder druk, met verliezen van één tot twee procent.

Ook financials leverden vrijdag in. ING, Commerzbank en Deutsche Bank daalden tot twee procent.

Verder verloor Rheinmetall een procent terrein in de DAX. Donderdag steeg het aandeel nog op het nieuws dat de grootste order in de geschiedenis werd binnengehaald. Sectorgenoot Thales stond eveneens licht onder druk in Parijs.

Na de koersval van donderdag herstelde Danone vrijdag met twee procent in de CAC 40. Gisteren daalde het aandeel met 2,6 procent na het presenteren van nieuwe doelstellingen. Verder steeg Engie met bijna anderhalf procent en leverde Renault net als Saint-Gobain drie procent of meer in. Aandelen van luxemerken als LVMH en Kering deden vrijdag wel goede zaken.

Britvic heeft een vernieuwd bod van de Deens bierbrouwer Carlsberg afgewezen. Het nieuwste bod van de Denen bedroeg 12,50 Britse pond per aandeel Britvic, 0,50 pond meer dan het eerste bod. Het aandeel Carlsberg sloot in Kopenhagen ruim negen procent lager en Britvic steeg juist bijna acht procent in Londen.

BP wil zich helemaal inkopen in de joint venture BP Bunge Bioenergia en dat is volgens Citi Research een verstandige zet, vanwege het voortvarende investeringsbeleid van BP dat eerder dit jaar zich ook al inkocht in Lightsource dat zich bezighoudt met zonne-energie. De koers van BP steeg licht in Londen.

Kuehne + Nagel hanteert te ambitieuze doelstellingen, vindt zakenbank Stifel. Het Zwitsers transportbedrijf heeft de outlook voor 2024 weliswaar verlaagd, maar die voor 2026 staat nog overeind. De koers daalde vrijdag ruim een procent in Zürich.

Argenx eindigde als koploper in Brussel. Het aandeel won 3,7 procent. Het is vandaag een spannende dag voor Argenx, dat hoopt goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse FDA voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP met Vyvgart.

Euro STOXX 50         4.912,71 (-0,7%)
STOXX Europe 600        515,11 (-0,7%)
DAX                  18.163,52 (-0,5%)
CAC 40                7.628,57 (-0,6%)
FTSE 100              8.237,72 (-0,4%)
SMI                  12.012,87 (-1,0%)
AEX                     925,23 (-0,9%)
BEL 20                3.894,05 (+0,1%)
FTSE MIB             33.308,77 (-1,1%)
IBEX 35              11.032,30 (-1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. Donderdag namen de S&P 500 en Nasdaq al een adempauze, nadat eerder de recordstanden nog werden aangescherpt. Vrijdag deden beleggers het ook rustig aan. Op weekbasis stegen de drie indices wel. De Dow won zelfs 1,5 procent.

ING wees op een verhoogde volatiliteit vanwege 'quadruple witching' op vrijdag, waarbij aandelen- en index-opties en -futures afliepen, met volgens investment manager Simon Wiersma een geschatte waarde van 5.500 miljard dollar. Vrijdag was ook de laatste dag voordat de herbalancering van veel indices van kracht wordt.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie en dienstensector, zoals gemeten door S&P Global. Die liet over juni een lichte stijging zien naar 54,6, het hoogste niveau in 26 maanden, waarbij zowel de industrie als dienstensector harder groeiden.

Econoom Chris Williamson van S&P Global sprak van een bemoedigend einde van het tweede kwartaal, terwijl tegelijkertijd de inflatiedruk is afgenomen.

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in mei verder gedaald. De Leading Economic Index daalde vorige maand met 0,5 procent tot 101,2, na een daling van 0,6 procent in april. Afgezien van een korte opleving in februari dalen de leidende indicatoren al meer dan twee jaar.

Ondanks deze daling wijst de LEI momenteel niet op een recessie, zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

The Conference Board verwacht dat de reële groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product verder zal vertragen tot minder dan 1 procent op jaarbasis in het tweede en derde kwartaal van 2024, "omdat de hoge inflatie en de hoge rente blijven wegen op de consumentenbestedingen."

De bestaande woningverkopen daalden in mei met 0,7 procent tot 4,11 miljoen woningen. Er werd gerekend op een daling tot 4,08 miljoen woningen.

De olieprijzen deden een stap terug maar stegen op weekbasis wel. De oliemarkten werden afgelopen week ondersteund door de toenemende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de dalende Amerikaanse voorraden die geruststelling bieden over de vooruitzichten voor de vraag naar olie.

Bedrijfsnieuws

Beursgigant Microsoft steeg vrijdag 1,0 procent, terwijl Nvidia 3,2 procent verloor en Apple een procent daalde.

De sterke stijging van het aandeel Nvidia maakt het kwetsbaar voor winstnemingen, maar een daling zal slechts van korte duur zijn, denkt Bank of America. De Amerikaanse bank heeft een koopadvies op het aandeel.

Aandelen van Trump Media & Technology Group bewogen volatiel maar stegen op het slot toch meer dan 3 procent. Het moederbedrijf van het Truth Social-platform van voormalig president Donald Trump daalde donderdag nog met 15 procent.

Sarepta Therapeutics steeg vrijdag liefst 30 procent, nadat de Food and Drug Administration een uitbreiding had goedgekeurd van de indicaties voor Elevidys, een behandeling voor de spierziekte Duchenne. Sarepta zei dat het medicijn is goedgekeurd voor ambulante en niet-ambulante patiënten, die minstens vier jaar oud zijn en een bevestigde mutatie in het DMD-gen hebben.

Smith & Wesson heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt en was ook positief over het lopende boekjaar. Toch daalde het aandeel van de vuurwapenproducent vrijdag bijna 13 procent omdat de verwachtingen voor het lopende eerste kwartaal tegenvielen.

S&P 500 index                5.464,62 (-0,2%)
Dow Jones index             39.150,33 (+0,04%)
Nasdaq Composite            17.689,36 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld.

Nikkei 225             38.862,54 (+0,7%)
Shanghai Composite     2.977,24 (-0,4%)
Hang Seng              17.844,89 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0692. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0695.

USD/JPY Yen   159,74
EUR/USD Euro  1,0692
EUR/JPY Yen   170,83

MACRO-AGENDA:
00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Mei (NL)
06:30 Economische groei - Eerste kwartaal 2e raming (NL)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Juni (Dld)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Prosus - Jaarcijfers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.