Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan dinsdag een fors lagere opening tegemoet, na het verlies op Wall Street maandagavond, waar de rentes weer opliepen.
IG voorziet een openingsverlies van 204 punten voor de Duitse DAX, een min van 95 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 87 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future vind steun op 873 en dat is 11 punten lager dan de slotstand van gisteren...
De Europese beurzen zijn maandag overwegend hoger gesloten, ondanks verhoogde spanningen in het Midden-Oosten na een Iraanse vergeldingsaanval op Israël zaterdag.
Beleggers hopen dat de aanval van Iran eenmalig is, waarbij het basisscenario overheerst dat er geen verdere escalatie zal plaatsvinden, hoewel dit op elk moment kan veranderen, zei CMC Markets.
"Deze week zullen beleggers tevens Amerikaanse macro-data en commentaren van functionarissen van de Federal Reserve nauwlettend in de gaten houden voor aanwijzingen over de vooruitzichten voor het monetair beleid, zei IG.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de industrie in de eurozone in februari op maandbasis 0,8 procent meer heeft geproduceerd. Op jaarbasis daalde de industriële productie met 6,4 procent.
Bedrijfsnieuws
De komende dagen zullen Lufthansa en zijn dochterondernemingen niet vliegen op delen van het Midden-Oosten. Langeafstandsvluchten die door het gebied gaan, worden omgeleid. Air France hervat wel een deel van de vluchten naar het gebied.
Tijdens de middaghandel kwam Lufthansa met een winstwaarschuwing vanwege de impact van recente stakingen. Daarop verloor het aandeel circa 4,7 procent. Air France-KLM daalde ongeveer 2,3 procent.
Aandelen van Europese defensiebedrijven zaten maandag in de lift door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Het Franse Thales steeg 0,7 procent in Parijs, het Italiaanse Leonardo won 2,3 procent in Milaan en het Duitse Rheinmetall steeg circa 1,5 procent in Frankfurt. Deze aandelen zijn al langer in trek, ook door de oorlog in Oekraïne. "Sinds afgelopen vrijdag is geopolitiek weer de grootste zorg voor de markten", schreven analisten van Deutsche Bank.
De aandelen van grote oliereuzen leverden maandag juist in. "Deze daling zou een teken kunnen zijn dat de markt gelooft dat er al genoeg slecht nieuws is ingeprijsd", schreven analisten van XTB. Shell daalde 1,5 procent, BP 2,2 procent en TotalEnergies 1,2 procent.
Verder zaten Europese halfgeleideraandelen maandag in de lift, net als autofabrikanten en retailers. Adidas ging aan kop in Frankfurt met een plus van circa 4,0 procent na een positief rapport van Morgan Stanley. Sectorgenoot Zalando won 1,3 procent.
Ageas was maandag de uitblinker in Brussel met een koerswinst van circa 3,2 procent. Dit weekend bleek dat de Chinese aandeelhouder Fosun zijn belang verkoopt aan BNP Paribas, wat volgens analisten van ING goed nieuws is voor het aandeel Ageas.
Euro STOXX 50 4.984,48 (+0,6%)
STOXX Europe 600 505,93 (+0,1%)
DAX 18.026,58 (+0,5%)
CAC 40 8.045,11 (+0,4%)
FTSE 100 7.965,53 (-0,4%)
SMI 11.395,81 (+0,1%)
AEX 884,07 (+0,1%)
BEL 20 3.853,74 (+0,1%)
FTSE MIB 33.954,28 (+0,6%)
IBEX 35 10.687,20 (0,0%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het rood.
De Amerikaanse beurzen zijn maandag ook al lager gesloten, vanwege de vrees voor verdere escalatie van de situatie in het Midden-Oosten.
Wall Street steeg maandag in eerste instantie nadat Israël afgelopen weekend met succes een drone- en raketaanval uit Iran had afgeslagen, waardoor de spanningen in het Midden-Oosten enigszins afnamen. Washington's voornemen om het Israël-Iran-conflict te beteugelen leek de zorgen eveneens in bedwang te houden.
Gedurende het verloop van de sessie verdampten de eerdere winsten echter en kreeg de vrees voor een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten opnieuw de overhand.
Het probleem is volgens marktvolgers dat het conflict tussen Israël en Iran de olieprijs omhoog zou kunnen duwen, wat een inflatieprobleem voor de aandelenmarkt zou opleveren. Dat zou kunnen betekenen dat de Fed, die overweegt de rente dit jaar stabiel te houden of te verlagen, er waarschijnlijk voor zal kiezen om niet te verlagen.
De mei-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,25 dollar, ofwel 0,3 procent, lager op 85,41 dollar.
Volgens analist Tom Essaye van Sevens Report is de geopolitieke ernst van het conflict door de oorlogsdaden van Iran, een OPEC-lid en een grote mondiale olieproducent, naar een hoger niveau getild, waardoor de olieprijs op korte termijn aanzienlijk zou moeten stijgen, terwijl handelaren beoordelen wat de impact van deze ontwikkelingen zal zijn op de dynamiek van vraag en aanbod van olie.
Op macro-economisch vlak werd maandag in de VS bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in maart sterker dan verwacht zijn gestegen. De verkopen namen op maandbasis met 0,7 procent toe, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 4,0 procent.
De index van de Federal Reserve voor de industrie in de regio New York is in maart verbeterd. De index steeg van -20,9 naar -14,3.
De bedrijfsvoorraden in de VS zijn in februari op maandbasis conform de verwachting gestegen met 0,4 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 1,0 procent.
Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in april stabiel gebleven. De NAHB-huizenindex bleef staan op 51.
Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een tweetal publicaties op de agenda: Voorbeurs verschijnen woningbouwdata en industriële productiecijfers over maart.
Bedrijfsnieuws
Aandelen van defensiebedrijven noteerden maandag hoger. Lockheed Martin steeg bijna 1,0 procent. Boeing noteerde voorbeurs nog hoger, maar zag de winst vervliegen en noteerde circa 0,9 procent lager.
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stonden maandag onder druk. Delta Air Lines daalde 0,5 procent, United Airlines verloor circa 2,0 procent en American Airlines noteerde circa 1,8 procent lager.
JPMorgan ging vrijdag hard onderuit. Hoewel de cijfers meevielen, waren beleggers niet blij met de outlook voor de rentebaten. Marktanalisten wezen echter ook op winstnemingen, omdat het aandeel hoog gewaardeerd is. JPMorgan steeg maandag ongeveer 0,3 procent.
Sectorgenoot Citigroup wist vrijdag de verwachtingen ook te verslaan, maar sloot toch lager. Het aandeel verloor maandag circa 2,0 procent.
Goldman Sachs steeg circa 2,8 procent. In het eerste kwartaal bleken de resultaten veel beter dan verwacht, onder meer dankzij herstel bij de investment bankactiviteiten. Hier bedroeg de groei 32 procent.
Later in de week zijn nog Bank of America en Morgan Stanley aan de beurt. Dat aandeel stond vorige week onder druk na berichten dat toezichthouders de bank onderzoeken vanwege het mogelijk schenden van complianceregels.
Ook Netflix, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Alcoa en American Express zullen later in de week kwartaalcijfers bekend maken.
Apple daalde circa 1,8 procent. Uit gegevens van onderzoeksbureau International Data Corp blijkt dat Samsung Apple van de troon heeft gestoten als 's werelds grootste leverancier van smartphones.
Tesla daalde ongeveer 5,0 procent, nadat de fabrikant van elektrische voertuigen meldde dat het de prijs van zijn supervised Full Self-Driving softwareabonnement heeft verlaagd van 199 tot 99 dollar per maand. Ook informeerde Tesla enkele toekomstige Cybertruck-eigenaren over vertragingen in de levering vanwege productieproblemen. Verder schreef Electrek dat er een grote reorganisatie bij Tesla aanstaande is, die mogelijk tienduizenden banen zal kosten.
Salesforce is in vergevorderde gesprekken om Informatica over te nemen, meldde de Wall Street Journal. Informatica daalde circa 8,4 procent, terwijl Salesforce bijna 7,0 procent daalde.
Microchip Technology verloor circa 0,4 procent. Het techbedrijf neemt Neuronix AI Labs over, zo werd maandag bekend. Financiële details werden niet vermeld.
S&P 500 index 5.061,82 (-1,2%)
Dow Jones index 37.735,11 (-0,7%)
Nasdaq Composite 15.885,02 (-1,8%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag stevig lager. De Chinese economie bleek in het eerste kwartaal harder gegroeid dan in het vierde kwartaal, met 5,3 procent. Dat was ook meer dan economen hadden verwacht.
Nikkei 225 38.356,29 (-2,2%)
Shanghai Composite 3.0313,84 (-1,4%)
Hang Seng 16.279,56 (-1,9%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,0613. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0629 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0637 op de borden.
USD/JPY Yen 154,29
EUR/USD Euro 1,0613
EUR/JPY Yen 163,75
MACRO-AGENDA:
04:00 Economische groei - Eerste kwartaal (Chi)
04:00 Industriële productie - Maart (Chi)
04:00 Detailhandelsverkopen - Maart (Chi)
08:00 Werkloosheid - Februari (VK)
11:00 Handelsbalans - Februari (eur)
11:00 ZEW economisch sentiment - April (Dld)
14:30 Woningbouw en vergunningen - Maart (VS)
15:15 Industriële productie - Maart (VS)
00:00 IMF - World Economic Outlook
BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Beiersdorf - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
13:00 Bank of America - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Johnson & Johnson - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Morgan Stanley - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 UnitedHealth - Cijfers eerste kwartaal (VS)
Reactie plaatsen
Reacties