Goedemorgen, de Europese beurzen waaronder de AEX & de Dax gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport later vandaag.
IG voorziet een openingswinst van 38 punten voor de Duitse DAX, een plus van 16 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 15 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX staat op 870 en dat is zo'n 2 punten hoger dan de slotstand van gisteren...
De meeste Europese beurzen zijn donderdag opnieuw hoger gesloten. Verschillende indices wisten de records aan te scherpen, mede geholpen door de boodschap van de ECB die naar verwachting in de zomer de rente zal gaan verlagen.
Donderdag was in Europa het podium voor Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB. Hoewel de rente vooralsnog onveranderd bleef, hintte ze erop dat in juni wellicht de eerste rentedaling in het vat zit.
"Hoewel de meeste maatstaven van de onderliggende inflatie een verdere daling laten zien, blijft de binnenlandse prijsdruk hoog, deels vanwege een sterke loongroei. De financieringsvoorwaarden zijn restrictief en de eerdere renteverhogingen blijven de vraag drukken, wat helpt de inflatie naar beneden te krijgen", aldus de ECB.
Volgens econoom Carsten Brzeski van ING zal de ECB de rente alleen nog in april kunnen verlagen, wanneer de centrale bank de komende tijd veel bezorgder wordt over de groeivooruitzichten. ING rekent op een eerste renteverlaging in juni.
Dat doen ook de experts van State Street. Die gaan verder uit van vier verlagingen van 25 basispunten in 2024, vrijwel gelijk aan de huidige marktverwachting.
Het economische nieuws uit Duitsland viel donderdag niet mee. De fabrieksorders daalden met 11,3 procent, waarbij de markt uitging van een daling van ongeveer 6 procent.
Na het besluit en toelichting van de ECB daalde bleef de Duitse tienjaarsrente nagenoeg onveranderd op 2,31 procent en steeg de euro/dollar naar 1,0931.
Stijgers en dalers
Een opvallende stijger was Novo Nordisk met een winst van ruim 8 procent. De Deense farmaceut heeft donderdag studieresultaten voor het langverwachte experimentele obesitasmedicijn amycretin gepresenteerd. De behandeling bleek na 12 weken een veel groter gewichtsverlies te laten zien dan wegovy, een ander afvalmedicijn van Novo Nordisk. Het aandeel, dat inmiddels de hoogste beurswaarde binnen de Stoxx 600 heeft, weegt zwaar in de brede Europese index en was mede verantwoordelijk voor de nieuwe records.
In Frankfurt ging Sartorius aan kop met een winst van 3,7 procent, gevolgd door Commerzbank en Symrise met winsten van 3,3 en 3,2 procent. Brenntag beleefde een slechte dag na de publicatie van de cijfers en daalde 5,8 procent.
Ook Hugo Boss kreeg de handen niet op elkaar na teleurstellende cijfers. Het aandeel daalde met bijna 14 procent, na een waarschuwing dat het zijn verkoopdoelstelling voor 2025 mogelijk niet zou halen als gevolg van de verzwakkende consumentenvraag.
In Parijs ging STMicroelectronics aan kop met een winst van 3,5 procent, terwijl Teleperformance beleggers teleurstelde met de gepubliceerde bedrijfscijfers. Het aandeel daalde maar liefst met 23,1 procent.
Amsterdam wist weer eens te profiteren van de sterke prestaties van de chippers Besi, ASML en ASMI die tussen de 3,8 en 4,3 procent konden bijschrijven.
In Brussel ging Syensqo en Umicore aan kop met winsten van 4,2 procent.
Euro STOXX 50 4.974,22 (+1,2%)
STOXX Europe 600 503,16 (+1,0%)
DAX 17.842,85 (+0,7%)
CAC 40 8.016,22 (+0,8%)
FTSE 100 7.692,46 (+0,2%)
SMI 11.575,37 (+0,3%)
AEX 868,74 (+1,4%)
BEL 20 3.718,28 (+0,6%)
FTSE MIB 33.418,68 (+0,2%)
IBEX 35 10.319,60 (+1,2%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag licht in het rood.
De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten en het stuwde de S&P 500 en Nasdaq terug naar recordhoogtes. Dit mede omdat de hoop op een afnemende inflatie toeneemt en door de flinke koerswinsten in de sector technologie.
Het optimisme onder beleggers kreeg een impuls nadat de Europese Centrale Bank donderdag de voorspellingen voor de jaarlijkse inflatie en groei verlaagde, hoewel de bank ook de belangrijkste rentetarieven stabiel hield. Dat kan worden opgevat als een positief signaal op het internationale inflatiefront.
Tijdens haar persconferentie zette ECB-voorzitter Christine Lagarde de deur "enigszins open" naar een renteverlaging in juni, zei Carsten Brzeski van ING.
"Met een inflatie die geleidelijk daalt, maar niet onder de doelstelling uitkomt en een groei die later dit jaar terugkeert naar het potentiële niveau, bieden de macrovooruitzichten van de centrale bank echter niet veel ruimte voor een langere reeks renteverlagingen", denkt de econoom.
Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild deed Powell woensdag wat de markten hadden verwacht. De marktstrateeg wees echter ook op uitspraken van Neel Kashkari, die na Raphael Bostic eerder in de week, de tweede Fed-bestuurder is die voorzichtig is over het aantal renteverlagingen dit jaar.
Donderdag gaf Jerome Powell een toelichting op het beleid aan de senaatscommissie voor bank-, huisvestings- en stedelijke zaken. Hij had het onder andere over de noodzaak van nieuwe regels om crises zoals de bankenrun van 2023 aan te pakken. Hij gaf ook aan verrast te zijn door de twee gebeurtenissen toen de rente steeg. Het eerste was het effect van falende instellingen zoals Silicon Valley Bank. "We waren ons ervan bewust, maar we hebben het waarschijnlijk niet genoeg gewaardeerd", zei hij. Hij voegde eraan toe dat de andere verrassing voortkwam uit de snelle daling van de inflatie. "Het komt niet overeen met de historische gegevens, maar het is heel positief", zei hij.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse arbeidskosten in het vierde kwartaal licht zijn gestegen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bleef in de week eindigend op 2 maart gelijk. Verder was de export in januari met 0,1 procent gestegen, terwijl de import met 1,1 procent steeg.
Ook bleek de export stabiel , terwijl de import groeide. Hierdoor nam het handelstekort toe. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans kwam zo 5,1 procent hoger uit op 67,4 miljard dollar. Dat is meer dan de door economen verwachtte 63,4 miljard dollar.
Vrijdag volgt nog het belangrijke banenrapport uit de VS. Gerekend wordt op een banengroei van 198.000 in februari, een werkloosheid van 3,7 procent en een loongroei op jaarbasis van 4,4 procent. In januari kwamen er in de VS 353.000 banen bij, de werkloosheid stond op 3,7 procent en de loongroei bedroeg circa 4,5 procent.
De olieprijzen zijn donderdag licht lager gesloten en ondanks de dagelijkse bewegingen blijven de prijzen deze week vooralsnog handelen in een nauwe bandbreedte. De prijs van een vat WTI-olie werd 0,25 procent goedkoper op 78,93 dollar.
De Amerikaanse tienjaarsrente daalde licht naar 4,09 procent en steeg de euro/dollar naar 1,0945.
Stijgers en dalers
Nvidia kon 4,5 procent bijschrijven en zodoende weer nieuwe records boeken. De “magnificent seven” behaalden per saldo ook een nieuw record en met dat soort zwaargewichten in de lift zorgt dat voor een prima meewind. Zelfs Tesla, die dit jaar eigenlijk buiten de boot valt, liet zowaar een kleine plus zien.
Supermarktketen Kroger steeg bijna 10 procent na goed ontvangen cijfers. Het bedrijf presenteerde een beter dan verwachte winst in het vierde kwartaal, gestimuleerd door lagere kosten in de bevoorradingsketen. Ook de vooruitzichten van de kruidenier voor het boekjaar eindigend in januari 2025 overtroffen ruimschoots de verwachtingen.
Victoria’s Secret daalde met bijna 30 procent, na het publiceren van gemengde kwartaalresultaten en het uitbrengen van teleurstellende verwachtingen.
New York Community Bancorp kondigde woensdag aan 1 miljard dollar op te willen halen met een aandelenuitgifte. Het aandeel steeg daarom woensdag met 7,5 procent en kon donderdag opnieuw 5,8 procent bijschrijven.
Foot Locker wist wat te herstellen van de klap van woensdag en steeg 0,4 procent. Dit nadat de fabrikant van sportschoenen 29 procent daalde na het openen van de boeken. Met name de outlook viel tegen. Ook waarschuwde Foot Locker dat het zijn margedoelstelling wellicht pas later zal halen.
Rivian kon eindelijk eens wat herstellen en steeg met 13,4 procent, nadat de maker van elektrische voertuigen een koopaanbeveling kreeg van Jefferies.
Nabeurs kwam Broadcom met cijfers die redelijk conform verwachting waren en de outlook onveranderd liet. Het aandeel daalde na de cijfers zo’n 3 procent , na eerder de dag ruim 4 procent te zijn gestegen
S&P 500 index 5.157,37 (+1,0%)
Dow Jones index 38.791,35 (+0,3%)
Nasdaq Composite 16.273,38 (+1,5%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linie hoger.
Nikkei 225 39.663,99(+0,2%)
Shanghai Composite 3.033,29 (+0,2%)
Hang Seng 16.455,42 (+1,4%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,0946. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0945 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0935 op de borden.
USD/JPY Yen 147,82
EUR/USD Euro 1,0946
EUR/JPY Yen 161,79
MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - Januari (NL)
08:00 Industriële productie - Januari (Dld)
08:00 Producentenprijzen - Januari (Dld)
11:00 Economische groei - Vierde kwartaal def. (eur)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Februari (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Mithra - Cijfers vierde kwartaal
Reactie plaatsen
Reacties